Seismologer registrerte kraftige undervannseksplosjoner i forkant av «Nord Stream»-lekkasjer

Det er ingen tvil om at dette var eksplosjoner, sier seismolog Björn Lund i det svenske seismologiske nettverket til SVT-kanalen.

Det var to separate eksplosjoner i nabolaget mandag – den ene klokken 14.03 og den andre klokken 19.04.

Sveriges seismologiske nettverk registrerte to «massive energistøt» kort tid før og nær gasslekkasjene utenfor den danske øya Bornholm, sa seismolog Peters ved Uppsala universitet til AFP.Schmidt.

«Den første skjedde klokken 02:03 sørøst for Bornholm med en styrke på 1,9. Så så vi også en annen mandag kveld klokken 19:04 litt lenger nord. Våre beregninger viser en styrke på 2,3,» sa Schmidt.

«Med så store energiutbrudd er det intet mindre enn en eksplosjon som kan forårsake dette,» la han til.

Schmidt forklarte at fordi energiutbruddene var «veldig plutselige» og ikke et «sakte forfall», var hendelsene «mest sannsynlig en form for eksplosjon».

Det norske seismiske nettverket (NORSAR) bekreftet også at det registrerte en «liten eksplosjon» tidlig mandag morgen, «etterfulgt av en sterkere eksplosjon mandag kveld».

Danske myndigheter har oppdaget totalt tre lekkasjer i gassrørledningene «Nord Stream» og «Nord Stream 2», som strekker seg fra Russland til Tyskland.

To av lekkasjene ligger i gassrørledningen «Nord Stream» nordøst for øya Bornholm i Østersjøen, og en annen ble oppdaget i «Nord Stream 2» sørøst for denne øya.

Utslippene fra Nord Stream er innenfor territorialfarvannet til Danmark og Sverige, mens utslippet fra Nord Stream 2 er innenfor territorialfarvannet til Danmark.

Ingen av disse rørledningene er for tiden i drift, så disse hendelsene påvirker ikke Europas gassforsyning.

Årsakene til hendelsene er ikke fastslått, men tegn på sabotasje kan observeres, sa kilder innen de tyske sikkerhetstjenestene til nyhetsbyrået DPA tirsdag. Et slikt inngrep kunne bare gjennomføres av en statlig aktør, gitt dens tekniske kompleksitet, forklarer kilden.

Kreml reagerte også på denne nyheten om lekkasjene og sa at muligheten for sabotasje ikke kan utelukkes.

«Åpenbart var det skade på rørledningene. Ingen mulig årsak er utelukket på dette tidspunktet, i påvente av resultatene av etterforskningen,» sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

I mellomtiden påpekte presserepresentanten for EU-kommisjonen at det foreløpig er for tidlig å spekulere i årsakene til disse lekkasjene.

Det er opprettet krisehåndteringsteam i forbindelse med utslippene i Danmark og Sverige.

Sveriges utenriksminister Anna Linde sa til avisen Aftonbladet at flere departementer og offentlige etater var representert i krisesamtalene.

«Jeg ønsker ikke å spekulere på [notikušo]», sa hun til avisen. «Du må være helt sikker på hva som har skjedd og hvordan det påvirker sikkerheten vår.»

I nabolandet Danmark møttes representanter fra flere offentlige etater for å diskutere hvordan utslippene skal håndteres.

På stedet for utslippet er bobler synlige i vannet utenfor Danmark, som sprer seg i områder med en diameter på 200 til 1000 meter, sa det danske militæret.

«Bobler stiger opp fra den største lekkasjen, som strekker seg over en kilometer i diameter. Den minste lekkasjen er omtrent 200 meter i diameter,» sa militæret i en uttalelse, sammen med bilder av lekkasjestedene.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *