Selenskyj skifter forsvarsminister – HARZ KURIER

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi erstatter sin forsvarsminister Oleksiy Reznikov. Zelensky kunngjorde i sin kveldsvideomelding som ble sendt i Kiev at han ville foreslå for parlamentet lederen av Statens eiendomsfond, Rustem Umerov, for å etterfølge ham. Flyttingen var for lengst på tide.

Den 41 år gamle forretningsmannen og investoren Umerow, av krimtatarisk opprinnelse, har i årevis drevet kampanje for frigjøringen av Svartehavshalvøya, Krim, som Russland ulovlig annekterte i 2014. I likhet med mange krimtatarere var foreldrene hans blitt utvist fra Krim under den sovjetiske diktatoren Joseph Stalin.

Ekspert på finansiell økonomi

Ifølge ukrainske medier var Umerov medlem av US Future Leaders Program (FLEX) og regnes som en ekspert på finans. Etter å ha fungert som stedfortreder i det ukrainske parlamentet fra 2019 til 2022, ble han utnevnt til sjef for statens kapitalforvaltning for et år siden.


Umerov er visepresident for Krim-plattformen, et årlig forum dedikert til reintegrering av halvøya i Ukraina. Til slutt er tjenestemannen forpliktet til utveksling av politiske fanger og krigsfanger på Krim, som rapportert av ukrainske medier. I august 2021 overrakte Zelensky ham Order of Merit for the Fatherland.

Reznikov har sittet i 550 dager som minister siden starten av den russiske aggresjonskrigen, sa Zelensky. «Jeg tror departementet trenger nye tilnærminger og ulike former for samarbeid med soldater og samfunnet som helhet,» sa presidenten. Reznikov har vært forsvarsminister siden november 2021. Ukraina har forsvart seg i mer enn 18 måneder mot den russiske invasjonen.

«Ingen offiser forblir på kontoret for alltid»

Resnikovs avgang var allerede under diskusjon i vinter. Den ukrainske politikeren, som ble kritisert etter skandaler på kontoret sitt, tenkte ikke på å trekke seg frivillig. Resnikov sa tidlig i februar at han bare ville trekke seg hvis Selenskyj ba ham om det.

«Ingen tjenestemann forblir i vervet for alltid,» sa han. «I henhold til grunnloven er beslutningen om å bli forsvarsminister eller ikke tatt av én person: Ukrainas øverstkommanderende og president Volodymyr Zelenskyy. Derfor «vil han bare ta visse avgjørelser om avgjørelsen til Ukrainas president» og deretter gjøre det han foreslår.

Reznikov hadde kommet under ild etter en rekke skandaler og saker i forsvarsdepartementet. Blant annet trakk hans stedfortreder Vyacheslav Shapovalov seg i vinter på grunn av en skandale rundt innkjøp av overpriset mat til soldater. Ifølge mediene ble det også under byggingen av brakkene underslått penger.

En løsrivelse var forventet

Resnikov har alltid benektet disse påstandene. Målet er tilsynelatende å «undergrave tilliten til Forsvarsdepartementet på et svært viktig tidspunkt», sa han. Ukraina regnes som et av de mest korrupte landene i Europa.

Ukrainske medier har tidligere rapportert – og i økende grad de siste dagene – at en erstatter for Resnikov (57) er nært forestående. Resnikov sa nylig flere ganger at han var klar til å dra, men trengte å finne en erstatter. Han sa at han hadde snakket med Zelensky om en annen stilling. Stillingen som ambassadør i London er ledig.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *