Shiffrin vs Vonn: forskjellige styrker, men lik tilnærming

KRANJSKA GORA, Slovenia (AP) — Mikaela Shiffrin er den perfekte tekniske skiløperen. Lindsey Vonn var den ultimate fartsdemonen.

Shiffrin bremses sjelden av fysiske plager. Vonn hastet hele tiden inn i bakstoppene og brakk beinene.

Shiffrin er innadvendt og viser noen ganger ikke engang en knyttnevepumpe når hun vinner. Vonn er utadvendt og gleder seg over feiringen av hennes mange seire.

På mange måter kunne ikke amerikanerne som nå deler rekorden med 82 verdenscupseire vært mer annerledes.

I andre er de bemerkelsesverdig like.

Shiffrin og Vonn utmerket seg i alle disipliner av alpint på forskjellige tidspunkter i karrieren, og vant løp i slalåm, storslalåm, super-G og utfor.

Begge tilbrakte deler av barndommen i Colorado, og begge var eller er de desidert beste skiløperne i sin generasjon.

Søndag ga Shiffrin uavgjort Vonn i å vinne en storslalåm for seier nr. 82.

Vonn trakk seg for fire år siden da skader avbrøt hennes forsøk på å bryte Ingemar Stenmarks samlede rekord – for både menn og kvinner – på 86 seire.

SAMME TRENER

United States Women’s Ski Team Hovedtrener Paul Kristofic trente både Vonn – på slutten av karrieren – og Shiffrin.

«Begge er ekstremt talentfulle og ekstremt drevne,» sa Kristofic. «Begge er veldig prosessorienterte: hvordan forberede seg, hvordan forberede seg. Ingen reelle kompromisser, sjekke alle boksene for å sikre at alt er klart hver dag. Så ekte fagfolk.

«Jeg føler meg utrolig heldig som har jobbet med to fantastiske idrettsutøvere som dem. Noen ganger må jeg klype meg selv.

ULIKE SPESIALITETER

Vonns beste arrangement var nedoverbakken, disiplinen med høyest hastighet og mest fare. Av hans 82 seire har 43 kommet i utfor og 28 i super-G, som bare er litt tregere og mer teknisk.

Vonn vant også fire storslalåm, to slalåm og fem kombinertrenn – som legger til tidene for slalåm og utfor.

Shiffrins beste disiplin er slalåmen, den mest tekniske begivenheten og den med de raskeste retningsendringene.

Shiffrin har vunnet 51 slalåm, 17 storslalåm, 5 super-G, 3 nedoverbakker, 1 kombinert og 5 paralleller – som har ryttere som konkurrerer samtidig i samme bakke side om side gjennom separate porter.

OFF PISTENE

Både Vonn og Shiffrin har vært involvert i høyprofilerte forhold.

Vonn var sammen med Tiger Woods da hun brøt Annemarie Moser-Prölls forrige kvinnerekord på 62 seire i 2015, og Woods overrasket henne da han fløy til feiringen i Cortina d’Ampezzo, Italia, og dukket opp i forkledning med maske.

Shiffrin og kjæresten hennes Aleksander Aamodt Kilde fra Norge, som var totalmester i 2020, er sportens nåværende kraftpar.

NUMMER

Mens Vonn var 33 da hun oppnådde den 82. seier, er Shiffrin bare 27.

Shiffrin har konkurrert i 233 verdenscuprenn mens Vonn har startet 395 løp.

Både Vonn og Shiffrin har vunnet fire verdenscuptitler – som regnes som den største premien i skiracermiljøet – og Shiffrin er på vei mot en femte tittel denne sesongen.

Marcel Hirscher har rekorden med åtte sammenlagttitler og Moser-Pröll har kvinnemerket med seks.

Så vil Shiffrin avslutte karrieren som tidenes største kvinnelige skiløper?

«Det er vanskelig å si den største gjennom tidene,» sa VM-sjef for kvinner Peter Gerdol. «Vi snakker nå om fotball med spørsmålet om Pelé var bedre enn (Diego) Maradona eller bedre enn (Lionel) Messi. Dette er forskjellige situasjoner, forskjellige perioder, forskjellige forhold, alt er annerledes. en av de største løperne av alle tid, sikkert.

OLYMPISKE MEDALJER

Vonn og Shiffrin vant tre olympiske medaljer. Vonn avsluttet sin olympiske karriere med ett gull og to bronse mens Shiffrin har to gull og ett sølv etter å ha forlatt Beijing tomhendt i fjor i en av de mest skuffende prestasjonene i karrieren.

ANSIKT TIL ANSIKT

Vonn og Shiffrin møtte hverandre i store løp mot slutten av Vonns karriere.

Shiffrin vant sølv i kombinert på Pyeongchang Games 2018 da Vonn gikk av stabelen i det andre løpet av sitt siste OL-løp.

En måned tidligere i nedstigningen av Cortina, Vonn ble nummer to og Shiffrin ble nummer tre for å markere det eneste løpet paret noen gang har stått på pallen sammen. Det er samme dag som Julia Mancuso, en annen amerikansk stjerne, ble pensjonist; og løpet ble vunnet av Sofia Goggia, som etterfulgte Vonn som topp downhiller.

«Det var på en måte som om alle generasjonene krysset veier,» husker Vonn.

Så ved verdensmesterskapet i 2019 i Åre, Sverige, krasjet Vonn da Shiffrin vant super-G – selv om Vonn kom seg for å vinne bronse i utfor noen dager senere i det siste løpet av karrieren.

HVOR HØYT KAN SHIFFRIN GÅ?

Det virker bare som et spørsmål om tid – uker, kanskje – før Shiffrin overgår Stenmark med seier nr. 87. Så hvor mange seire kan hun samle?

«Taket,» sa Kristofic, «er høyt.»

Sophie Goldschmidt, president og administrerende direktør for US Ski & Snowboard, la til: «Jeg vil si at hun har potensialet til å bli USAs største kvinnelige idrettsutøver. For en utmerkelse det ville vært og veldig fortjent hvis det skjer.

___

AP Sports Writer Pat Graham i Denver bidro til denne rapporten.

___

Andrew Dampf er på https://twitter.com/AndrewDampf

___

Mer AP-ski: https://apnews.com/hub/skiing og https://twitter.com/AP_Sports

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *