Situasjonen i arbeidskontorene vil bli bedre, svarer statsminister Petr Fiala på kritikken


Dårlig rapport for regjeringen? Hvert tiltak koster noe, sier Fiala

Og nyttig? Var det ikke bare en spektakulær affære? «Det var definitivt nyttig, fordi vi trenger å ha en debatt ikke bare innenfor EU, men også med nabolandene. I Praha, for eksempel, fant en diskusjon sted mellom representantene for Tyrkia, Aserbajdsjan og Armenia, noe som var eksepsjonelt. ledere av Norge og Aserbajdsjan lovet større gassleveranser for å hjelpe oss med å overvinne problemene våre med en upålitelig russisk leverandør og en krigersk aggressor. Dette er konkrete resultater, men for å oppnå dem må det finne sted en åpen politisk debatt. Dette skjer ikke så ofte. og møtet i Praha var en mulighet for oss alle til å bli enige i. Totalt sett vil dette være det viktigste hele det tsjekkiske presidentskapet. Nå mottar jeg mange gratulasjoner fra hele Europa, fordi vi klarer å forhandle om viktige ting ikke bare for Europa, men også for tsjekkiske borgere, sa statsministeren.

Det vil være hjelp for Ukraina

Hvordan ser dagens situasjon ut fra dette synspunktet, når Polen ifølge morgennyhetene har sluttet seg til Ungarn og blokkerte bistand til Ukraina verdt 18 milliarder euro? «Polen er en av lederne innen bistand, men forhandlinger er naturligvis ikke enkle,» sa Fiala.

Da programlederen spurte ham om han prøvde å få noe fra denne uventede prosedyren, svarte han: «Jeg jobber hardt med det, selv om morgenen og om kvelden. Jeg tror at vi vil oppnå et resultat. Dette er noen relaterte saker som tilsynelatende ikke er relatert, men er det politisk.»


Polens statsminister Mateusz Morawiecki under et møte med Ungarns statsminister Viktor Orbán i Budapest

Som Orbán. Polen blokkerer 18 milliarder til Ukraina, og utpresser Brussel

Den andre store pakken som skal diskuteres, som endelig avgjøres på mandag, er energi og prisene. – Vi er veldig nærme en avtale som gjelder ulike ting, det være seg solidaritetsprinsipper, fremskyndelse av energikonstruksjoner osv. Og de inkluderer også en grense for økningen i prisen på gass, men det er fortsatt en del tekniske problemer og faglige problemer som må løses. Også her er det en enorm endring, som er resultatet av det tsjekkiske presidentskapets arbeid. Målet er at prisene skal være mer stabile og lavere enn de er i dag,» sa minister.

Hos oss er regjeringen dårlig vurdert

For å vurdere regjeringens arbeid er det imidlertid langt viktigere hva den gjør for tsjekkiske borgere. Ifølge Deník-undersøkelsen ville hun ikke fortjent ros i løpet av et år ved makten. 82 % av de 5 600 leserne som deltok i evalueringen anser den som utilstrekkelig.

Hvordan forklarer Petr Fiala dette? «Jeg undervurderer ikke hva lesere av Deník mener, men den tsjekkiske offentligheten er litt mer tilgivende, slik de nylige kommune- og senatorvalg har vist. Samtidig har jeg full forståelse for at folk er bekymret for fremtiden og kanskje til og med tror at vi trenger å hjelpe raskere og mer intensivt, noe som også gir næring til opposisjonen. Men vi må innse at hvert tiltak koster noe og har kostnader, det må tas fra et sted, enten fra folket eller lånes på bekostning av fremtidige generasjoner», forklarte statsministeren.

Han la til at folk vil presentere nøkkelsertifikater til regjeringen hans om tre år under parlamentsvalget. «Jeg tror at de på den tiden vil være fornøyd med arbeidet til regjeringen vår. Nå er vi i starten av vår valgperiode og det første året vi sto overfor et veldig stort antall kriser, måtte vi ta tøffe beslutninger,» han la til.

Overpress i arbeidsformidling

Men hvorfor takler ikke kabinettet og dets statsråder situasjonen med mer kraft og effektivitet, for eksempel arbeidskontorer, som flyter over og hvis ansatte ikke har tid til å behandle søknader om sosialstønad eller førtidspensjonering? «Jeg vil ikke late som om vi har arvet noe, men i dette tilfellet er det sant. Vi har heller ikke nok verktøy til å effektivisere statsforvaltningen raskere. Minister Jurecka for eksempel er han ikke fornøyd med retningen fra Arbeidskontoret, sa Fiala.

Så de skal løse dette ved å senke premien hans? «Det er ikke mange muligheter for personendring her på grunn av lovmessige sikringer. Vi må spørre om slike sikringer, som innbyggerne ender opp med å betale ekstra for, er på plass. Det er derfor vi godkjente endringen av loven om embetsverk i håp om at embetsverket åpner opp for utlendinger som har erfaring fra bedrifter eller universiteter, slik at det blir mer konkurranse», har han erklært.

Men vil han løse situasjonen ved skrankene? «Annen forvaltning ville utvilsomt vært mer effektiv, men det er absolutt ikke den grunnleggende korrigeringsmetoden. Det ligger i digitaliseringen. Vi har forenklet enkelte ting, for eksempel søknader om bostøtte, men dette går ikke så raskt som jeg skulle ønske. Jeg lover folk at det virkelig vil bli bedre», understreket statsministeren.


Pensjonister ved Arbeidskontoret.  Illustrerende bilde

De som vil ha penger må vente. Arbeidskontorer: vi er ikke her for å hjelpe deg

Regjeringen vil ha tre år på seg til å gjøre dette, men den burde ha forklart hva nesten alle har spurt om lenge, og i presidentkampen nevnte Deník det onsdag Karel Divis«Alle vet at vi produserer den billigste strømmen i Europa, men prisøkningen for forbrukerne er nesten høyest. Her er det noe galt for alle som tenker normalt.»

Kan vi forklare det enkelt? «Bare en populist kan forklare komplekse ting enkelt. Hvis folk vil vite sannheten, må de vite hvordan prisen er konstruert elektrisk energi. Det er også sant at prisen på elektrisitet på europeiske markeder i stor grad bestemmes av prisen på gass. Derfor har vi lenge forsøkt å fremme deres separasjon, men foreløpig er det ingen flertallsvilje i denne retningen. Men det er ikke helt sant at vi produserer strøm til veldig lave priser. Det er viktig å innse hvordan og hva vi regner med det. Strøm fra kjernen er absolutt billigere, men forutsatt at vi ikke inkluderer investeringene. Elektrisitet fra fornybare kilder er relativt billig, men er kun tilgjengelig på enkelte tider av året. Elektrisitet produsert fra kull er ikke billig, da kvotepriser og andre kostnader må inkluderes i det,» beskrev Fiala.

Nullgrense på strømforbruk

Hvorfor er takprisene i EU-land, med unntak av Tyskland, mye lavere enn i vårt land, hvor de er 6000 kroner for elektrisitet og 3000 kroner for gass for én megawattime? I Slovakia vil for eksempel en husholdning som varmer opp og varmer vann med strøm betale maks 150 euro neste år, eller rundt 4700 kroner.

«Det er det ikke. Vi har godkjent begrensede gasspriser og strøm til husholdninger, offentlig sektor, små og nå også store bedrifter. Vi har imidlertid ikke innført noen forbruksgrenser for husholdningene, i motsetning til mange naboland, så folk der kan ende opp med å betale mer enn her. Målt over tid vil det vise seg at vårt mål er fordelaktig for tsjekkiske borgere, selv i internasjonal sammenligning. Jeg er helt sikker. Dessuten kan vi bare sette priser til et beløp vi har råd til når det gjelder budsjett og forhold i Tsjekkia», konkluderte statsministeren.

Statsministerens ønske til leserne av Tidsskriftet: Et år fullt av håp og fred

På slutten takket programlederen statsminister Petr Fial for hans deltakelse i fjorten unike nettdebatter om Deník og ønsket ham og seerne god ferie. «Avslutningsvis vil jeg kanskje gjenta ordene til Pavel Fischer, som sa at akkurat nå, mer enn noen gang, bør vi innse at vi har hverandre, og vi har alle en regjering som helt sikkert vil prøve å gjøre det neste år.»

Petr Fiala bekreftet det: «Det er sant, vi vil prøve. Jeg ønsker alle leserne av Journalen en fredelig og velsignet jul, og at neste år vil bli bedre, roligere, tryggere og mer fullt av håp enn i år.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *