Situasjonen ved grensen til Norge blir verre

  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Opprettet:

Fra: Sandra Kathe

Innbyggere i den norske byen Kirkenes er raskere i Russland eller Finland enn i nabosamfunnene i sitt eget land. Men krigen forandrer alt.

Kirkenes – På den nordøstlige grensen til Norge er det kaldt i disse dager, og det er ikke bare på grunn av det arktiske klimaet som er felles for nordmenn, finner og Russland snø og kulde til mai. I det arktiske grenseområdet der Norge, Russland og Finland møtes og danner et tripunkt ikke langt fra byen Kirkenes Russlands angrepskrig mot Ukraina i månedsvis for et humørskifte, som nå også får økonomiske konsekvenser.

Bare 13 kilometer skiller byen Kirkenes fra grensen til Russland, som under den kalde krigen var en av to direkte landgrenser mellom sovjetisk territorium og NATO-Stater ble og kan til og med krysses uten visum for borgere fra begge land som bor nærme nok grenseovergangen. Av de rundt 3500 innbyggerne er rundt 400 fra Russland. Det er kun 55 kilometer fra Kirkenes sentrum til den nest største russiske byen Nikel i Murmansk oblast.

Folk som bor nær grensen mellom Norge og Russland har så langt kunnet krysse mellom de to landene uten visum. (Ikonisk bilde) © Lev Fedoseyev/Imago

Spenninger ved Russlands grenser i Ukraina-krigen: konsekvensene er merkbare i Norge

For innbyggerne i Sør-Varanger kommune, som også Kirkenes tilhører, markerte det russiske angrepet mot Ukraina et vendepunkt hvis konsekvenser, ifølge en aktuell Det melder nyhetsbyrået Reuters ingen kan virkelig forutsi akkurat nå. Ordfører Lene Norum Bergeng snakket om en «surrealistisk tid» foran etatens kameraer. Krigen bekymrer folk i samfunnet hver dag, og mange er triste, sinte og frustrerte, påpeker samfunnslederen.

effektene av Ukrainsk krig Disse spenner fra en begjæring som ber om fjerning av tospråklige veiskilt som ble satt opp for flere tiår siden som et tegn på vennskap, til økonomiske ringvirkninger for selskaper som har en lang historie med å jobbe med russiske kunder, for eksempel det lokale verftet. Russiske bestillinger utgjør i dag 70 % av dagens omsetning, sa administrerende direktør Greger Mannsverk til Reuters, som beskrev det som heldig at norske sanksjoner ikke hindret russiske fiskebåter fra å gå inn i nordlige havner. Ellers hadde Mannsverk måttet permittere halvparten av sine 80 ansatte.

Norske hæravdelinger patruljerer nær Kirkenes på grensen til Russland.  (arkivbilde)
Norske hæravdelinger patruljerer nær Kirkenes på grensen til Russland. (Filbilde) © Annika Byrde/AFP

Spenninger mellom Norge og Russland: Finlands planlagte NATO-medlemskap forverrer situasjonen

Ingen i NATO-landet Norge kan foreløpig forutsi hvordan grensespenningene vil fortsette i ukene og månedene som kommer, særlig ettersom nabolandet Finlands innsats for å tvinge frem en rask tilslutning til NATO i møte med angrepet på det russiske Ukraina skaper mer spenning. dem Finlands intensjon om å slutte seg til alliansen av stater så snart som mulighar allerede blitt kommentert av Kreml og dets departementer og sett på som en «radikal endring i landets utenrikspolitikk».

Flertallet av innbyggerne i Kirkenes er imidlertid åpne for at Finland blir med i NATO. Ordfører Lene Norum Bergeng understreker at det helt og holdent er Finlands beslutning å kjempe for NATO-medlemskap: «Hvis de ønsker det, vil vi ønske dem velkommen», kunngjorde hun. Uansett ønsker hun Norges inntreden i NATO velkommen. (ska)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *