«Skandinavisk omsorg er enklere og billigere enn nederlandsk omsorg»

Helsetjenester i skandinaviske land er mindre komplisert for innbyggerne, mer effektivt og rimeligere enn det i Nederland. Det går fram av forskning utført av kunnskapsorganisasjonen Vilans, som sammenlignet langtidspleie i Nederland med den i Danmark, Finland, Sverige og Norge.

Prinsippene for langtidspleie er de samme: likeverd mellom mennesker uansett begrensninger, selvledelse og uavhengighet, rimelighet for omsorg og solidaritet med sårbare medborgere er viktig. Effekten av disse verdiene er forskjellig, sier forskerne.

Helsetjenester i Skandinavia er mye mindre komplisert for innbyggere enn i Nederland. De henvender seg til sin fastlege og kommunen for omsorg og støtte. Sistnevnte organiserer omsorg og støtte til de berørte klientene og deres nærmeste. Til tross for den tilsynelatende enkelheten i systemet, eksisterer administrative byrder også i skandinaviske land, hovedsakelig på grunn av de mange registreringsformalitetene som kreves.

Helsekostnader

Det er slående at helsekostnadene er høyere i Nederland, mens befolkningens aldring er mindre fremskreden der. Selv om årsakene er vanskelige å identifisere, ser det ut til at den skandinaviske modellens enkelhet, både når det gjelder omsorgsledelse og implementering, bidrar til effektiv bruk av økonomiske ressurser.

«Det er karakteristisk at lavere myndighetsnivåer (kommuner og regioner) er ansvarlige for helsevesenet, økonomisk og vesentlig,» forklarer Henk Nies, direktør for Vilans og spesialprofessor i helseorganisasjon og politikk ved Vrije Universiteit Amsterdam. «Helseforsikring er ikke-eksisterende eller spiller liten rolle, og det er langt færre ulike helsepersonell. Det er en form for finansiering som er spesifikk for et område. Innbyggerne betaler skatt i tillegg til relativt beskjedne personlige bidrag. Og med et godt kvalitetsnivå og mer klarhet for innbyggerne om hva de kan gjøre. »

Arbeidsmarkedet

På det teknologiske feltet ser de skandinaviske landene ut til å ligge foran Nederland. I Sverige og Danmark, for eksempel, er personlige helsejournaler allerede tilgjengelige for alle borgere. Skandinaviske land har eksplisitt politikk som tar sikte på å stimulere utvikling og anvendelse av teknologi og databehandling av tjenester.

Endelig er arbeidsmarkedsproblemene alvorlige i Skandinavia, akkurat som i Nederland. Nies, direktør i Vilans: «Det er bemerkelsesverdig at i Sverige, proporsjonalt, jobber mange flere i langtidspleie enn i Nederland. Dette til kostnader som kan sammenlignes med de i Nederland. Sammenligning av internasjonale data viser at Nederland har et relativt stort antall deltidsansatte helsearbeidere. Dette indikerer en annen arbeidsmoral. I Skandinavia er heltidsarbeid mer normen enn i Nederland.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *