Skottlands kvinnelag tar rettslige skritt mot det skotske fotballforbundet for likelønn og behandling | Fotballnyheter

Skotske kvinnelandskamper har tatt rettslige skritt mot det skotske fotballforbundet for krav om likelønn og behandling.

Skottlands kvinnelandslagskaptein Rachel Corsie vil være hovedsaksøker i arbeidsrettssaken.

Spillere vil kreve en kontrakt som fastsetter lik lønn og behandling med sine mannlige kolleger i spørsmål som treningsfasiliteter, hoteller, reiser, utstyr, samt medisinske og ernæringsmessige ressurser.

«Det handler om å behandle alle profesjonelle fotballspillere likt,» sa Aston Villa Corsie-forsvareren i en uttalelse.

Bilde:
Kaptein Rachel Corsie er hovedsaksøker i arbeidsrettssaken

«Etter år med ulikhet, respektløshet og, i noen tilfeller, overgrep, har vi en historisk mulighet til å fremme likelønn og fremme likestilling for kvinner og jenter i fotball.

«Denne kampanjen handler om paritet, og vi vil forsøke å engasjere oss med det skotske fotballforbundet, fans og alle medlemmer av det skotske fotballmiljøet for å få til denne langvarige endringen.»

Aksjonen vil bli fullt finansiert av PFA Scotland og vil sannsynligvis sitere likelønnsavtaler på tvers av landslagene i USA, Norge, Canada og Sverige. Det amerikanske kvinnelaget nådde et oppgjør på 17,7 millioner pund med US Soccer tidligere i år etter en seks år lang juridisk kamp.

Republikken Irlands kapteiner Seamus Coleman og Katie McCabe ble enige om en avtale om lik kampavgift i august i fjor etter samtaler med det irske fotballforbundet.

De skotske mennene har gitt avkall på alle kampavgifter i en lengre periode frem til de kvalifiserer seg til EM 2020-finalen, med ideen om at de bør belønnes for suksessen.

Damelaget kvalifiserte seg til EM-finalen i 2017 og verdenscupen i 2019, men gikk glipp av sine to siste kvalifiseringskampanjer.

GLASGOW, SKOTTLAND – 11. OKTOBER: Rachel Corsie, Erin Cuthbert og Nicola Docherty fra Skottland ser oppgitte ut under en sluttspillkamp for kvinner i verdensmesterskapet i FIFA mellom Skottland og Irland på Hampden Park 11. oktober 2022 i Glasgow, Skottland.  (Foto av Ross MacDonald/SNS Group)
Bilde:
Skottland gikk glipp av kvalifiseringen til verdensmesterskapet for kvinner i oktober etter et sluttspilltap mot Irland.

Toppspillerne Caroline Weir og Erin Cuthbert har lagt sine stemmer til oppfordringene om endring.

Real Madrids midtbanespiller Weir sa: «I så mange år har vi følt en ettertanke, og selv om vi har sett vekst, skyldes det å drive vår egen endring.

«Sponsoravtalebetalinger går i overveiende grad til herrefotball og mannlige spillere. I vårt nåværende samfunn er dette et eksempel på utdaterte fordommer mot en gruppe spillere.

«Landslaget bør være en samlet organisasjon som støtter både SMNT og SWNT. Det bør være et elitemiljø med høy ytelse som sikrer at begge lag kan lykkes.

«Hvis de deles likt, vil det være en dramatisk økning i finansieringen til kvinne- og kvinnefotball på alle nivåer, noe som ville være transformerende.»

Chelsea-spiller Cuthbert la til: «Denne kampanjen må være starten på et irreversibelt vendepunkt for for alltid å endre vårt nasjonale spill og måten spillere blir behandlet på. Det handler om fremgang og å oppnå likestilling i skotsk fotball.»

SFA har blitt kontaktet for kommentar.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *