Sky Shield – SPÖ: «Sky Shield» må forbli nøytral

SPÖ har konstitusjonelle bekymringer om Østerrikes deltakelse i det europeiske missilforsvarsprosjektet («Sky Shield»). «Jeg avventer en fullstendig analyse fra den konstitusjonelle tjenesten om deltakelse i Sky Shield-initiativet også er forenlig med nøytralitet,» sa SPÖs forsvarstalsmann Robert Laimer i en sending onsdag. . Forsvarsminister Klaudia Tanner (ÖVP) bør «under ingen omstendigheter handle» uten en klar vurdering.

Tanner uttrykte Østerrikes grunnleggende interesse for initiativet på møtet mellom EUs forsvarsministre i Brussel tirsdag, men oppfordret til diskusjon innenfor rammen av EU, ikke NATO. Utvekslingen må først skje på et teknisk nivå, og det er fortsatt nødvendig med en grunnlovsrevisjon.

«Forsvaret av luftrommet er vår jobb»

Laimer mente at hensynet til å delta i satsingen var grunnleggende fornuftig. «Hvis det finnes et pan-europeisk missilskjold, vil Østerrike falle under det, på godt og vondt. Deltakelse i initiativet ville være en god idé – så lenge det er beskyttet av nøytralitetspolitikken. Vi ønsker ikke å ta feil,» sa han. Samtidig understreket han at «Sky Shield» ikke skulle brukes som en unnskyldning for ikke å utvide Østerrikes forsvarsevne. «Å forsvare luftrommet er vår jobb, vi må ta vare på det selv.»

Ifølge gjeldende tilstand er Sky Shield ment å garantere beskyttelse mot ballistiske missiler og droner for europeiske NATO-land. Foruten Tyskland, vil Storbritannia, Slovakia, Norge, Latvia, Ungarn, Bulgaria, Belgia, Tsjekkia, Finland, Litauen, Nederland, Romania, Slovenia og Estland være til stede.

FPÖ mot støtte til Ukraina

FPÖ gjentok imidlertid sin skarpe kritikk av EUs våpenpolitikk i krigen i Ukraina. Partileder Herbert Kickl og Europa-talsperson Petra Steger fornyet i en sending onsdag sitt krav om å suspendere EU-medlemsavgifter og bidrag til EUs fredsanlegg fordi «selv om det står fred, inneholder det også krigsmateriell». Våpenleveranser til Ukraina «ville bare forårsake mer lidelse» og ha «massivt eskaleringspotensiale», ettersom EU er «i økende grad på vei til å bli en part i selve krigen». Dessuten var det bare den amerikanske våpenindustrien som ville «line sine lommer» med våpenleveranser. – Det er helt absurd, et nøytralt land som Østerrike bør ikke delta i noe slikt, sa de to FPÖ-politikerne.

Den europeiske union støtter sin tiltredelseskandidat, blant annet Ukraina, med våpenleveranser i selvforsvar mot den russiske erobringskrigen. Østerrike tillot at de tilsvarende programmene ble godkjent ved såkalt «konstruktiv avholdenhet», men anser sin nøytralitet som beskyttet ved å eksplisitt ikke levere noe dødelig utstyr til Ukraina.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *