Skyting og kidnappinger: vold mot demonstranter i Iran øker

skyting og kidnappinger
Volden mot demonstranter i Iran øker

De skyter mot demonstranter, fjerner lik og begraver i all hemmelighet drepte unge mennesker: myndighetene reagerer på demonstrasjonene som pågår i Iran med massiv vold. Regjeringen snakker om «terroraksjoner» og anklager Vesten for å være ansvarlig for opprørene.

Aktivister sier at iranske sikkerhetsstyrker fjernet liket av en drept demonstrant fra sykehus og angrep familien hans. Ifølge den norske menneskerettighetsgruppen Hengaw gikk medlemmer av det beryktede islamske revolusjonsgardekorpset inn på Shahid Gholi Pur-sykehuset i den vestiranske byen Bukan fredag ​​kveld, «grep liket av Shahrjar Mohammadi og begravde det i hemmelighet».

De skjøt også mot familien hans og såret «minst fem personer», sa Hengaw til AFP. Ifølge Hengaw skjøt også sikkerhetsstyrker mot demonstranter i byen Diwandarreh i Kurdistan-provinsen. Ifølge organisasjonen ble flere personer skadet.

Aktivister anklager iranske sikkerhetsstyrker for å ha begravet døde demonstranter i hemmelighet for å forhindre at begravelsen deres utløser nye protester mot iranske myndigheter. Begravelsene til flere unge mennesker, inkludert et ni år gammelt barn, utløste protester fredag. Ifølge rapporter fra media og ikke-statlige organisasjoner ble slagord ropt mot Teherans ledere i byene Iseh, Tabriz og Mahabad.

«Ikke gi tilflukt til ekstremister»

Bølgen av protester i Iran, som nå har vart i to måneder, ble utløst av den unge kurdiske Mahsa Aminis død. 22-åringen ble arrestert av det såkalte moralpolitiet for angivelig å ha på seg hennes islamske hodeskjerf i henhold til reglene. Hun døde kort tid etter på sykehus. Teheran slår ned på demonstranter.

Iran har anklaget blant annet Storbritannia, Israel og USA for å gi næring til protestene. Det iranske utenriksdepartementet kritiserte «bevisst taushet til utenlandske sponsorer av kaos og vold i Iran i møte med (…) terroraksjoner i flere iranske byer». Det er «det internasjonale samfunnets plikt» å fordømme de «nylige terrorangrepene i Iran og ikke å tilby ekstremister en trygg havn», sa han.

Ti personer, inkludert en kvinne, to barn og en sikkerhetstjenestemann, ble drept i to separate angrep i byene Iseh og Isfahan onsdag, opplyser statlige medier og et sykehus. I følge det offisielle nyhetsbyrået Irna ble to medlemmer av den regjeringsvennlige Basij-militsen også knivstukket i hjel i den nordøstlige byen Mashhad da de forsøkte å gripe inn mot «opprørere».

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *