Smart Photonics: «Vi kan kontrollere lyset som vi ønsker»

Teknologi27. 23. desember kl. 15.13.Endret 28. desember 2023 kl. 14.40.Forfatter: Hoogstad etasje

Fotoniske brikker er stadig mer nødvendig med fremveksten av teknologier som AI. Smart Photonics i Eindhoven er godt klar over dette og kan gjøre mer og mer med sine fotoniske brikker. «Vi kan kontrollere lyset som vi vil,» forklarer Luc Augustin, teknologisjef i Smart Photonics.

«Vi kan styre lyset som vi vil»

Fotoniske brikker overfører informasjon via lyspartikler (fotoner) i stedet for elektroner, som med tradisjonelle brikker. «Britene har lasere,» forklarer Augustin. «Lys genereres der, og det lyset transporteres gjennom denne brikken.»

Hør også | Johan Feenstra (Smart Photonics): «Du må investere mye for å være leder»

Selv om fotoniske brikker er billigere og raskere enn tradisjonelle databrikker, erstatter de ikke den tradisjonelle brikken. Imidlertid, ifølge Augustine, er det et «gigantisk skritt». «Vanligvis setter du sammen alle de diskrete komponentene med speil og ledninger, på et område på størrelse med en skoeske. Og nå kan vi sette dette på en brikke som er noen få millimeter i kvadrat.

I juli i år investerte den nederlandske regjeringen, brikkegigantene ASML, NXP og VDL Groep 100 millioner euro i brikkefabrikken i Eindhoven. Dels for å holde Smart Photonics utenfor hendene på et kinesisk parti.

I juli i år investerte den nederlandske regjeringen, brikkegigantene ASML, NXP og VDL Groep 100 millioner euro i brikkefabrikken i Eindhoven. Dels for å holde Smart Photonics utenfor hendene på et kinesisk parti.

Les også | State, ASML og NXP investerer millioner i Eindhovens brikkeløfte

Ifølge Augustin er pengene godt brukt innad i selskapet. «Vi er for tiden hovedsakelig interessert i datakommunikasjon,» forklarer han. «Ettersom vi kan plassere flere lasere og flere funksjoner på en brikke, kan vi sende mye mer data enn før over et så lite område.»

«Vi har alle mulige teknikker for å gjøre det til et godt produkt»

Luc Augustin, Intelligent fotonikk

I teorien kan brikkene muliggjøre gjennombrudd innen områder som medisinske sensorer, selvkjørende biler og kvantedatamaskiner. Men det er litt lenger fram i tid. «Ved å integrere funksjoner og plassere flere elementer på en brikke, vil vi snart kunne gjøre mange nye applikasjoner mulig.»

Hør også | Teknologien bak fotonikk

Det er tydelig at Nederland har en fremtid i chipverdenen. «Vi har alle mulige teknikker for å lage et godt produkt,» forklarer Augustin. «Og ikke bare oss: det er mange andre partier i Nederland som er på rett vei for å oppnå dette,» legger han til.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *