Smeltende is i Norge avslører et perfekt bevart spir fra bronsealderen

Mens den globale oppvarmingen fortsetter ufortrødent, oppdager arkeologer skjulte skatter fra fortiden i den forsvinnende isen, som dette praktfulle 3300 år gamle spiret.

Is smelter i rasende fart overalt på jorden. Og mens klimaforskerne er rådvill, ser arkeologene et lite lyspunkt. Gjemte historiske skatter dukker opp fra smeltende is. Og forskere oppdaget nylig en annen perle.

Pil
Dette er en bemerkelsesverdig godt bevart pil som er oppdaget i Nord-Norge. Spissen av pilen ser ut til å være laget av et skjell, sannsynligvis av en perlemusling. Forskere mistenker at dette våpenet ble brukt av eldgamle jegere til å jakte rein. «Selv om denne pilen kan se ut til å ha gått tapt først i fjor, er den faktisk en artefakt som er omtrent 3300 år gammel,» tvitret oppdagerne. «Det stammer fra begynnelsen av bronsealderen. Det blir ikke mye bedre enn det.

Andre funn
Det intakte spiret er ikke det første artefaktforskerne har knyttet til forskningsprosjektet «Isens hemmeligheter» har møtt. Iskremens hemmeligheter er et initiativ som fokuserer på studier og dokumentasjon av arkeologiske funn som kommer fra smeltende is. De har allerede oppdaget piler, buer, ski og andre spor etter jegere, som noen ganger ser ut til å være 6000 år gamle. I tillegg tyder funn av klær og hesterester på at vikingene brukte farlige fjellstier, noen ganger direkte gjennom isen, som i dødelige tilfeller måtte betales med døden. I mellomtiden har det dukket opp mange arkeologiske funn fra isen i Nord-Amerika og Alpene. Men Norge tar kaken. Siden 2006 er det gjort rundt 2000 funn her, på ikke mindre enn 50 forskjellige steder.

Klima forandringer
At alle disse eldgamle skattene er utstilt skyldes hovedsakelig – eller kan tilskrives – klimaendringer. Økende global oppvarming fører til betydelig smelting av isbreer rundt om i verden. Og når store deler av isen smelter, blir arkeologer overrasket over å plutselig komme over svært eldgamle gjenstander. Isen fungerer derfor som en slags tidskapsel og fungerer som en enorm forhistorisk frysekiste.

Arkeologisk forskning på smeltet is er relativt ny. I 1997 oppdaget jegere en 4300 år gammel pil i et område der det en gang var is. Det var først da at forskerne begynte å lure på om dette var en tilfeldig oppdagelse eller om det kunne være andre skjulte funn. Men arkeologer er ikke de eneste som elsker å smelte is. Biologer forsker også der med entusiasme. De leter etter rester av planter, insekter og pollen.

Arkeologenes forskning har det travelt. Når isen smelter og gjenstandene er avslørt, forsvinner de på kort tid: tråkket av dyr eller bokstavelig talt oppløst av den sure undergrunnen.

Vanskelig oppgave
Letingen etter disse gjenstandene foregår hovedsakelig i august og september. Men det er en veldig vanskelig oppgave. Det kan alltid plutselig begynne å snø tungt, noe som tvinger forskere til å forlate ekspedisjonen sin igjen. Været i de nordlige områdene er ekstremt skiftende og uregelmessig.

Flere funn
Men nå og da avdekker erfarne detektiver ekte perler. Funnet av en 3300 år gammel pil, bemerkelsesverdig godt bevart, er et godt eksempel. Denne pilen er absolutt ikke den siste som forskere vil fjerne fra isen. Det er forventet at på grunn av global oppvarming vil mye mer is smelte, noe som bokstavelig talt får enda flere gjenstander til å flyte til overflaten.

Om vi ​​skal være glade for at alle disse gamle tingene dukker opp igjen er et komplekst spørsmål. Funnene er selvfølgelig vakre, men grunnen til at de dukker opp fra isen er selvfølgelig trist. Arkeologer prøver bare å se fordelene. Fordi disse oppdagelsene, på en eller annen måte frosset i tid, gir et unikt innblikk i (fjern) fortid.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *