Som i Norge, en værbuffer på shoppingen din? kanskje bare

Det norske nettsupermarkedet Oda har gjort en test med «CO2-kvittering», der kundene får en «klimaoversikt» over sine kjøp. Supermarkedet så at kjøttsalget gikk ned etter introduksjonen. «Vi har hørt fra kunder at det er nesten umulig for dem å bedømme hvilke produkter som er klimavennlige,» sa Louise Fuchs, bærekraftssjef i Oda. mot Greenqueen-nettstedet. Andre supermarkeder planlegger også å innføre systemet.

Økning i planteprodukter

Fuchs sier det var viktig for Oda å ikke fortelle kunden hva den skulle kjøpe, men kun gi oversikt over informasjon med kvitteringer. De så også en betydelig økning i salget av urteprodukter på Oda.

Spørsmålet er om den nederlandske klienten er klar for det, men Paulien van der Geest i nyhetsorganisasjonen Milieu Centraal ser noe i den norske tilnærmingen. Faktisk er tester med klimalogoer på produkter allerede i gang.

Øko vurdering

Det mest lovende for øyeblikket er «Eco-score», sier Van der Geest. Hvis det noen gang kommer, bør du tenke på fargekoder som spenner fra mørkegrønn til mørk rød. Mørk grønn for et produkt som har liten innvirkning på miljøet, og mørk rød for et produkt som gjør det. Lysegrønn, gul og oransje er mellomformene.

Ifølge Milieu Centraal er denne Eco-score interessant fordi den ikke bare tar hensyn til CO2-utslipp, men også ser på for eksempel opprinnelse, emballasje og truede fiskearter.

Biff biff mest forurensende produkt

Den er allerede i bruk i Belgia, til tilfredshet for søsterorganisasjonen Association des Consommateurs. Et eksperiment er også i gang i Nederland. Lidl gjennomfører for tiden en test øst i landet. Fra Consumentenbond: «Vi synes det er bra at premiumlogoer er utviklet for bærekraft. I tillegg til å påvirke helsen din, påvirker kostholdet ditt verden rundt deg. Det er greit om en logo kan gi bedre oversikt.»

Så du kan snart se en rød pute på et stykke biff, en gul på et kyllingstykke og en grønn på en bolle med belgfrukter. Men vil det utgjøre en forskjell? «Det er definitivt en ressurs hvis du leter etter informasjon, men det vil ikke endre alles oppførsel.»

Norge, Tyskland, Belgia…

Ikke alle kjøttspisere vil plutselig kunne finne kjøtterstatningshandelen på grunn av et stempel, mener Van der Geest. «Det er også folk som sier: legg veggieburgeren ved siden av kjøttburgeren, så ser du virkelig valget».

Hvor mange kilo CO2 slippes ut per kilo…

  1. Biff – 34 kilo CO2
  2. Kjøttdeig – 19,4 kilo CO2
  3. Halvt og halvt hakket – 13,3 kilo CO2
  4. Modnet ost – 10 kilo CO2
  5. Kylling – 6,8 kilo CO2
  6. Egg – 3,6 kilo CO2
  7. Veggieburger 2,6 kilo CO2
  8. Bønner/belgfrukter – 1 kilo CO2

Men hvor mye er en kilo CO2 verdt?

CO2-avtrykket til en gjennomsnittlig husholdning i Nederland er i gjennomsnitt 20 000 kilo per år. Alt er inkludert: fra energi til tingene vi kjøper.

For å gi deg en idé: et tre som vokser i ett år fanger opp 20 kilo CO2 i grenene og stammen. De 20 000 kiloene per husholdning per år tilsvarer derfor 1000 trær, 4 hektar skog, som vokser i ett år.

Kilde: Sentralmiljø

Det er foreløpig ikke kjent når vi kan vente stempelet i nederlandske supermarkeder, men det virker sikkert at noe er i ferd med å brygge. Som sagt er folk begeistret i Norge og Belgia, og testing er også i gang i Tyskland og Frankrike.

Kjøttkaker kontra biff

Det er fornuftig, sier Van der Geest. «20 % av klimapåvirkningen din er ernæringsrelatert. Vi vurderer også om vi flyr, kjører eller sykler, og vi ser på energiforbruket vårt. Og hvis du vil gjøre noe for klimaet når det kommer til mat, så du må snart se på hvor mye kjøtt du spiser, fordi kjøtt utgjør i gjennomsnitt 40 % av matavtrykket ditt.»

Men selv da: det er stor forskjell på kjøttet du spiser. Kjøttbollen er feilmerket som hovedsynderen, sier Van der Geest. «Halvt og halvt malt kjøtt er allerede mye bedre enn en biff.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *