Sommertid 2023: når skjer det og hvorfor har vi det fortsatt?

Bytt til sommertid foregår i de fleste europeiske land. De eneste unntakene er Island, Russland, Hviterussland, deler av Grønland, de norske øyene Jan Mayen og Svalbard. Ved endringstidspunktet vil buss- og toglinjene stoppe i én time, eller de vil fortsette og ankomme én time tidligere. Det avhenger av transportøren.

I motsetning til vintertid, som er astronomisk, er sommertid en oppfinnelse som ble introdusert for å spare energi. Allerede ved overgangen til 1800- og 1900-tallet trodde man at hvis de la seg en time tidligere, ville de spare energi. Ideen ble virkelighet under første verdenskrig. Tsjekkia, som en del av Østerrike-Ungarn, var blant de første landene som innførte sommertid.

Tiden endrer seg de har blitt endret og modifisert flere ganger. I 1919 ble det for eksempel avskaffet i USA, pga folk likte ikke å stå opp og legge seg tidligere. I Russland er klokkeviseren flyttet tre hele timer. Deretter mellom 1940 og 1942 Sommertid brukes permanent i tsjekkiske land.

Den årlige sommertid var introdusert i Tsjekkoslovakia i 1979. Etter flere års drift ble det etablert en regel om at det ble innført siste helgen i mars natt fra lørdag til søndag. Den gang gjaldt sommertid kun fram til september. Frem til oktober begynte den å gjelde først fra 1996. Denne endringen ble implementert i hele EU og Tsjekkia tilpasset den.

Tidsendring har lenge vært gjenstand for kritikk

Sommertid kritiseres av mange eksperter. Energisparingen den ble introdusert for ville være tvilsom. I følge konklusjonene til Pražská energetika er det det lagre bare i perioden rundt jevndøgn, selv da er det bare én prosent. Det er ingen de andre månedene.

En lignende ting hevdes av den østerrikske foreningen for entreprenører i energiindustrien, ifølge hvilken innføringen av sommertid gir ikke energibesparelser på flere år, men tvert imot fører til økt drivstofforbruk. I tillegg kan utendørsaktiviteter, både profesjonelle og rekreasjonsaktiviteter, nytes lenger. Og det viser en studie fra den amerikanske delstaten Indiana fører til økte energikostnader – for belysning og klimaanlegg.

Et annet argument mot er helseproblemer. Det er leger og psykologer enige om folk bruker lang tid på å venne seg til å våkne en time tidligere og blir så mindre produktive og mindre oppmerksomme. Dette støttes også av dataene, ifølge hvilke det er flere trafikkulykker i dagene etter overgangen til sommertid.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *