Sønn av Putins fortrolige arrestert i Norge

Norsk politi har arrestert sønnen til den tidligere russiske jernbanesjefen og Putins fortrolige Vladimir Yakunin for ulovlige droneflyvninger over Svalbard.

Andrej Jakunin ble pågrepet i Hammerfest, Nord-Norge mandag, opplyser politiet onsdag. Den russisk-britiske statsborgeren har innrømmet ulovlig å ha flydd en drone over den norske arktiske øygruppen Spitsbergen, sa en polititjenestemann.

Yakunin er i varetekt, droner og andre elektroniske enheter er konfiskert, la han til.

Dette er den syvende arrestasjonen av russiske statsborgere på få dager. De er anklaget for ulovlig drift av ubemannede luftfartøyer eller å ta ulovlige bilder i Norge, som grenser til Russland og nå er Europas største leverandør av gass.

Når det gjelder nye droneflyvninger nær norske flyplasser, sa statsminister Jonas Gahr Störe til NRK onsdag: «Det er uakseptabelt at utenlandske hemmelige tjenester flyr droner over norske flyplasser». Russerne har ikke lov til å fly droner over Norge, sa han. la til.

Noen timer tidligere forårsaket en droneflyvning nær Bergen lufthavn på Vestlandet et kortvarig brudd på flytrafikken.

I likhet med andre vestlige land innførte Norge overflyvningsforbud mot russere som svar på den russiske angrepskrigen i Ukraina. Lovbrudd kan straffes med inntil tre års fengsel.

I Norge har droner blitt oppdaget på energiinfrastruktur flere ganger, blant annet på olje- og gassplattformer til havs. Denne informasjonen og sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen fikk landet til å styrke sine sikkerhetstiltak.

Svalbard ligger tusen kilometer fra Nordpolen og er norsk territorium. Siden Russland også bryter kull på øygruppen, er det hjemsted for et relativt stort russisk samfunn. (AFP)

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *