Står Moskva overfor mangel på droner?

Russlands tunge luftangrep mot Ukraina forrige uke var merkbareat det ble brukt relativt få droner (vi meldte om dette i nyhetsbrevet her). Torsdag skjøt for eksempel den russiske hæren rundt 90 raketter, men bare rundt ti droner inn i Ukraina. Noen dager før det var det dusinvis av droner på en gang.

I et innlegg i dag (kilde her) publiserte «verden» interessante tall om iranske droner og spekulerer i at de allerede kan være mangelvare for Moskva. En sitert iransk militærekspert bosatt i London forklarer at Iran bare kan bygge rundt 20 droner i måneden. Ifølge Ukraina har den skutt ned mer enn 300 droner så langt. Washington Post melder at Russland nå ønsker å produsere selve dronene passer inn i denne sammenhengen.

«Welt» skriver imidlertid også, med henvisning til ukrainske og iranske kilder, at Russland har 2200-3500 iranske droner. Et tall betydelig høyere enn det sjefen for den ukrainske hemmelige tjenesten, Kyrylo Budanov, oppga i et intervju i slutten av oktober. Så langt har 600 droner flyttet fra Iran til Russland, sa han, og Moskva hadde bestilt totalt 1700 droner, hvorav noen ennå ikke var produsert (mer i nyhetsbrevet her).

De ulike karakterene og tallene viser hvor tøff han er i denne krigen Utfør analyser basert på sikker informasjon. Krigsforsker Phillips O’Brien ga en god tommelfingerregel tidlig i konflikten: sannsynligheten for et tall indikeres av utviklingen på slagmarken. Det er derfor verdt å følge nærmere med på antall droneangrep de kommende ukene.

Dagens viktigste nyhet

 • Ulike videoer viser en blodig scene under gjenopptakelsen av et sted i Lugansk av Ukraina. Kiev snakker om Forsvar mot falsk overgivelse.
 • Etter missilnedslaget i det sørøstlige Polen, tilbyr den føderale regjeringen nå også landet Patriot-missilforsvarssystemet for å sikre luftrommet. Forsvarsminister Lambrecht etterlyser forbedringer i NATOs luftforsvar.
 • Etter å ha gjenerobret byen Cherson i det sørlige Ukraina, sier ukrainske etterforskere at de oppdaget fire tortursteder brukt av de russiske okkupantene. De identifiserte totalt fire bygninger, sa riksadvokaten.
 • Verdens helseorganisasjon (WHO) har registrert mer enn 700 angrep på landets helseinfrastruktur siden starten av den russiske krigen i Ukraina. – Dette er et brudd på internasjonal humanitær lov og krigens regler, sa WHOs regiondirektør Hans Kluge i Kiev.
 • Norge støtter Ukraina med tilsvarende nærmere 191 millioner euro i gasskjøp for neste vinter. Finansminister Trygve signerte en tilsvarende avtale i Oslo.
 • NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har advart parlamentarikere fra allierte land mot å redusere engasjementet med Ukraina. Det vet han Å støtte Ukraina har en pris, og mange mennesker lider av stigende energi- og matpriser, sa han i Madrid.
 • Kreml reagerte på den russiske befolkningens frykt for at en ny bølge av reservister kunne mobiliseres for krigen mot Ukraina. I Kreml er det «ingen diskusjoner om dette», sa talsmann Dmitrij Peskov ifølge russiske nyhetsbyråer.
 • Ifølge den østeuropeiske kommisjonen for økonomiske forhold virker vestlige sanksjoner mot Russland. En økonomisk nedgang på fire prosent i år virker ikke overdrevet, sa administrerende direktør Michael Harms til ARD. Men det blir en nedgang også neste år.
 • Etter å ha trukket seg tilbake til Dnipro-elven i Sør-Ukraina, konsentrerer russiske styrker seg om å forsvare den østlige byen Svatove, ifølge britiske estimater. Det er her russiske tropper er mest sårbare, sa forsvarsdepartementet i London.
 • Kraftige kamper i Donbass, øst i Ukraina, fortsetter, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy. Spesielt området rundt Donetsk er svært omstridt, sa han i sin daglige videotale søndag kveld.
 • Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har klaget over «målrettede» angrep mot det ukrainske atomkraftverket i Zaporizhia. Situasjonen er «veldig alvorlig», sa IAEA-sjef Rafael Grossi til den franske kanalen BFMTV.

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *