Statistikere bekreftet for sent at Norge har erstattet russerne som Tsjekkias viktigste gassleverandør

Det tsjekkiske statistikkkontoret bemerket med en viss forsinkelse at Tsjekkia ikke lenger er avhengig av import av naturgass fra Russland. Ifølge dataene kom i oktober 57,5 ​​% av importert gass fra Norge og 10,7 % fra USA. Når det gjelder 31,7 % av gassen, fortsetter imidlertid statistikere å angi russisk opprinnelse.

Problemet er at russisk gass realistisk ikke kan leveres til Tsjekkia. Siden slutten av august har russerne sluttet å levere gass til Sentral-Europa via Nord Stream-gassrørledningen; etter eksplosjonene i midten av september er denne veien helt ubrukelig. På den tsjekkisk-slovakiske overføringsstasjonen nær Lanžhot med unntak av unntak gassen strømmer øst for oss.

Ifølge kilder i gassindustrien er det mulig at gass vil strømme inn i Tsjekkia fra tyske reservoarer, som fortsatt er fylt med råvarer fra Russland. Tysklands Uniper og andre grossister reduserer tapene sine ved å selge relativt billigere tidligere importert gass «på kreditt» fra lagertanker. Dette bevises av at importert «russisk» gass i oktober var billigere i vekt enn forsyninger fra Norge og USA.

Tsjekkia importerte gass i oktober etter land

Opprinnelsen til gassen importert til Tsjekkia i oktober 2022. Kilde: CZSO, STAZO-systemet

I oktober ble import fra ČEZ via Nederland tatt med for første gang i statistikken flyterminal i Eemshaven. De to første tankskipene hentet inn flytende naturgass (LNG) fra USA, og disse leveransene ville ha blitt reflektert i oktobers utenrikshandelsstatistikk.

Endringen i opprinnelseserklæringen til gassen kan se ut til å være en enkel formalitet fra statistikkkontorets side, men den har store makroøkonomiske og geopolitiske konsekvenser. Verdien av importen fra Russland sluttet plutselig å vokse, tvert imot fulgte den en nedadgående bane. I oktober, ifølge CZSO-data, falt importen fra Russland med 47,5 % fra år til år til 13,7 milliarder kroner; når det gjelder gass alene, var dette en nedgang på 59 % til 6,64 milliarder kroner.

Tvert imot økte verdien av importen fra Norge i oktober 16 ganger fra år til år til 12,93 milliarder kroner. Av denne totalen utgjør naturgass nesten 12,1 milliarder kroner, etterfulgt av andre elementer – kjølt eller frossen fisk (297 millioner kroner) og aluminium (229 millioner kroner).

Selv i september var importert gass statistisk russisk

Selv i statistikken for september opplyste CZSO at naturgassen som ble importert til Tsjekkia kom nesten utelukkende fra Russland. Økonomisk gjennomgang advart for en måned siden til den åpenbare diskrepansen mellom statistikk og virkelighet. I slutten av august stanset russerne «midlertidig» gassstrømmen til Tyskland under påskudd av å betjene utstyret og tok det ikke tilbake. De fulgte etter mindre enn en måned senere mystisk eksplosjon og gasslekkasjer rundt øya Bornholm, hvoretter gassrørledningen Nord Stream 1 er ubrukelig.

CZSO-statistikk over gassimport i september 2022

Import av naturgass i Tsjekkia i september 2022. Kilde: CZSO

Ifølge gasseksperter og forvaltere har norsk naturgass hovedsakelig strømmet til Tsjekkia siden slutten av august. «I følge våre estimater kommer rundt 65 % av naturgassen som forbrukes i Praha nå fra Norge,» sa Martin Pacovský, styreleder i Pražská plynárenská, i september. Nordsjøgass har en annen kjemisk sammensetning, så den har høyere brennverdi enn gass fra Russland eller LNG-terminaler.

Så hvor oppsto feilen? «Etterretningsenheter som rapporterer import av naturgass til oss i utenrikshandelsstatistikken angir fortsatt hovedsakelig opprinnelsen til russisk gass. For andre enheter som importerer naturgass til Tsjekkia og ikke rapporterer dataene til oss, kan vi i dag ikke entydig fastslå opprinnelseslandet, sa CZSO-talsmann Jan Cieslar i begynnelsen av oktober.

David Tamba

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *