Stoltenberg advarer mot å undervurdere Russland

IKKEGeneralsekretær i OTA Jens Stoltenberg advart mot å undervurdere det russiske militæret. Når vinteren nærmer seg, fortsetter missiler å «regne» på ukrainske byer og infrastruktur. «Vi i Europa betaler for krig med høye energikostnader og inflasjon, Ukraina betaler med blod», sa Stoltenberg torsdag på Berlin Security Conference, et internasjonalt møte mellom politikere, militæret og forsvarsindustrien.

«Hvis totalitære systemer ser at de kan lykkes, vil vi alle betale en mye høyere pris. Og videre: «Den beste måten å beskytte freden på er å hjelpe Ukraina.» Det er nå ekstremt viktig at partisanene i Ukraina også sørger for å reparere og vedlikeholde de leverte systemene – artilleri, rakettoppskytere og kjøretøy selv etter intense kamper.

Det bør også leveres mer ammunisjon. Stoltenberg berømmet igjen de tyske bidragene – militære, økonomiske og humanitære – til denne hjelpen og ba om å ikke gi etter. Alle forsøk på å hindre Russland i å invadere var mislykket, men NATO sendte klare signaler. Stoltenberg kalte Tysklands reaksjon et «vendepunkt», «historisk». «Vi trenger en sterk, operativ Bundeswehr og en sterk våpenindustri,» sa han. NATO regner med Tyskland og regner med henne armerte styrker.

Scholz fremmer «integrert sikkerhet»

Kvelden før, kansleren Olaf Scholz (SPD) aksjonerte på konferansen for mer intensivt rustningssamarbeid på europeisk nivå og sa at et «gjennombrudd» var oppnådd i det felles europeiske kampflysystemet med Frankrike og «Spania». «Det veiledende prinsippet er innebygd sikkerhet,» sier Scholz. Scholz hyllet konferansepartner Norge som en av Tysklands nærmeste allierte innen militært samarbeid, spesielt i de to landenes marine. At Tyskland sannsynligvis vil overvintre trygt, skyldes også Norge og dets økte gassforsyning.

Stoltenberg lovet også å støtte opprettelsen av et NATO-senter for å overvåke offshore-infrastruktur. Dette er hovedsakelig produksjonsplattformer, rørledninger og kabler. «Det er i vår vitale interesse å gjøre mer for å sikre denne infrastrukturen og beskytte den mot sabotasjehandlinger i fremtiden,» sa NATOs generalsekretær.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *