Supertyfonen Noru angriper Sørøst-Asia. Vietnam evakuerte 800 000 mennesker

Til slutt slo han ikke Noru så hardt som myndighetene forventet. Vinden nådde imidlertid hastigheter på opptil 130 kilometer i timen før den avtok. Allerede tirsdag vedtok Vietnam portforbud i deler av landet og beordret evakuering av mer enn 800.000 mennesker. Rundt 150 flyvninger er kansellert.

Noru brakte også kraftigere regn til Kambodsja, som har plaget landet i flere dager. Tirsdag kunngjorde lokale myndigheter at de allerede hadde krevd 16 menneskeliv, meldte lokale medier.

På Filippinene traff Noru tidligere og mye sterkere, med vindhastigheter på opptil 240 kilometer i timen. Kraftig regn førte til at elver fløt over og oversvømmet hele landsbyer, og drepte minst åtte mennesker.

Han ankom Filippinene allerede søndag

Den nådde fastlandet fra hovedøya Luzon nordøst for Metro Manila. Elementet ble ledsaget av sterk vind, som deretter falt til rundt 175 kilometer i timen. Rundt 8.400 mennesker ble evakuert som en forholdsregel. President Ferdinand Marcos har bestemt at offentlige kontorer og skoler skal være stengt på mandag.

Øya Luzon står for mer enn to tredjedeler av økonomien og rundt halvparten av det asiatiske landets 110 millioner mennesker.

Noru er en kategori tre av fem storm. Tyfonen førte til at fly, ferger og bussruter ble kansellert. Kraftig regn og sterk vind rykket opp trær og kraftledninger. Vinden nådde hastigheter på opptil 290 kilometer i timen. Fiskere i kystområder har fått forbud mot å gå til sjøs.

Energidepartementet har satt alle energianlegg i tyfonrammede områder i høyberedskap. Handelen på den filippinske børsen er også suspendert.

– Kraftstolper falt nær kysten og hus laget av lette materialer ble skadet, sa Nelson Egargue, som leder katastrofehjelp i Aurora-provinsen, til DZRH radio. Det var i dette området tyfonen kom i land.

– Vinden har roet seg, men det er mørkt fordi vi ikke har strøm, sa ordføreren i kystbyen General Nakar, Eliseo Ruzol. Denne byen ligger ved siden av der tyfonen falt i land.

I gjennomsnitt rammer 20 tropiske stormer Filippinene hvert år, og forårsaker flom og gjørmeskred. Noru er ellevte i år. Tyfonen Rai, som rammet Filippinene i desember i fjor, drepte mer enn 400 mennesker og skadet mer enn 1000. Den største katastrofen til dags dato var supertyfonen Haiyan, som tok livet av mer enn 6300 mennesker i november 2013.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *