«Sustento»: mangel på objektiv vurdering av mennesker med nedsatt funksjonsevne og toleranse for mangfold

Som representanten for «Sustento» Irīna Melnika fortalte LETA-byrået, ble det under overvåkingen samlet inn informasjon fra ulike nyhetsportaler og sosiale medier – både redaksjonelt innhold og kommentarlesere om det. Interessant nok vakte nyhetsoverskrifter spesiell oppmerksomhet under forskningen, siden holdningen til funksjonshemming ofte ble uttrykt enda skarpere der enn i nyheter gitt under samme overskrift, sa Melnika.

Under overvåkingen dukket det opp flere temaer som uttrykker samfunnets generelle holdning til funksjonshemmingsspørsmål. På tidspunktet for de paralympiske leker gjorde en del av offentligheten det klart at disse lekene på ingen måte var sammenlignbare med de olympiske leker. I kommentarene dukket ideen opp om at «mennesker med funksjonshemminger ikke gjør noe spesielt når de sammenligner ytelsen sin med for eksempel en kirsebærspyttekonkurranse.» Denne posisjonen dukket spesielt opp når det ble utbetalt bonuser til idrettsutøvere. Melnik sa at mange kommentatorer mente paralympiske spillere ikke var sammenlignbare med deltakere i olympiske leker.

«Denne situasjonen viser tydelig at en del av samfunnet kan være imøtekommende, til og med tolerant og tolerant overfor en annen gruppe i samfunnet, men dette skjer bare til det øyeblikket vi snakker om penger», innrømmet hun.

En annen prosess knyttet til funksjonshemming, som hadde bred gjenklang i samfunnet og tydelig demonstrerte samfunnets holdning, var avinstitusjonalisering, der mennesker med psykiske lidelser ble flyttet fra å bo i institusjoner til livet i samfunnet – i kollektive herberger og leiligheter. Publikum støttet flyttingen, og forsto tydelig at det å bo på en institusjon kan sammenlignes med å bo på et sykehus, men støtten til avinstitusjonalisering falt betydelig da en kommune bestemte seg for å etablere en gruppebolig eller en leilighet i et boligområde i nabolaget. Melnika forklarte at dette har skapt sterke innvendinger fra beboere om at personer med psykiske lidelser ikke kan bo ved siden av barnas skoler eller i nærheten av steder der andre beboere samles.

Melnik sa at på den ene siden var denne holdningen rettferdiggjort av «bekymring» for folket selv – det var bedre for dem å bo langt fra støyen fra bosetningene, selv om disse kommentarene faktisk skjulte frykt og uvitenhet, som derfor , førte til ønsket om å skille seg fra denne gruppen mennesker.

En lignende type forskning ble utført av «Sustento» i begynnelsen av sin aktivitet, men på den tiden dekket den den skrevne pressen, så det er umulig å direkte sammenligne dataene, siden publikasjoner i aviser og magasiner ikke tillot lesere ikke å offentlig uttrykke sin holdning til det de leser. Derfor bør denne studien ikke bare sees på som en vurdering av journalister, som ofte forsterker stereotypier om funksjonshemming med arbeidet, men illustrerer også holdningen til den kjente delen av samfunnet, som aktivt uttrykker sin mening i kommentarer på Internett, sa representanten for «Sustento».

Styrelederen i organisasjonen, Gunta Anča, innrømmet at studien ikke gir en objektiv vurdering av samfunnets holdning til funksjonshemmingsspørsmål generelt, da den ikke dekker hele samfunnet, men kun dets aktive del, som offentlig gir uttrykk for sin mening. . på internett. Men til en viss grad viser det «temperaturen» i samfunnet, og viser at alle fortsatt har mye å gjøre for å gjøre Latvia til et virkelig inkluderende land der alle har de samme rettighetene og mulighetene, sa hun.

Oppfølgingen ble gjennomført som en del av prosjektet «Knowing is doing – protecting the rights of people with disabilities» fra høsten 2020 til høsten 2022. Prosjektet er finansiert av Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS-Norge tilskuddsprogrammet «Active Citizens Fund».

Andre leser for tiden

De største forbrukerne av strøm, farlige leggings, livsleksjonen til Riga by for alle – de mest populære tipsene i 2022

«God jul!» Kristaps Porzingis og familien sender hilsener fra Amerika

FOTO: Merzlikin, Bertans, Tirumas-søstrene, Ostapenko og flere deler hjertelige julebilder

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *