Svensk miljøverner truer med å kutte strømmen

  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Etablert:

Av: Florian Nauman

Økonomiminister Robert Habeck torsdag i Forbundsdagen. © imago/political-moments

Tysklands strømforsyning bekymrer nå også Skandinavia. Noen ganger blir følelsene høye – men en avis etterlyser allerede «hjelp» for Forbundsrepublikken.

Stockholm/München – Trafikklyskoalisjonen ønsker ikke at de tre siste tyske atomkraftverkene skal fortsette i drift – i hvert fall foreløpig. Økonomiminister Robert Habeck (De Grønne) ser kun på AKW som en vaktberedskapsreserve. I Tyskland ser mange kritikere på det som en enkel bøyning for sitt eget partis vilje. Og utlendingen er også sint: Til slutt har det noen ganger blitt sagt at Med denne avgjørelsen er Forbundsrepublikken «en fare for Europa».

Presset øker til og med: Før energiministrenes toppmøte i Brussel blir de første truslene hørt. Ironisk nok skilte en svensk grønn politiker seg ut, som den første Foto rapportert. Søndag 11. september kl Riksdagsvalg i Sverige til.

Habeck raste de svenske grønne: «Kutt den baltiske kabelen!»

Riksdagskandidat Take Aanstot svarte mandag (5. september) direkte på en serie tweets fra Miljøpartiet De Grønne-leder Britta Hasselmann. hun hadde etter stresstesten Habecks avgjørelse forsvart kraftig. Aanstot svarte i behersket, men harde ordelag.

«Hvis Tyskland ikke tar ansvar for sin energisikkerhet, vil jeg foreslå overfor vår regjering å kutte Østersjøkabelen,» sa han. «Solidaritet fungerer bare så lenge ingen kommer til skade.» Dessuten er de svenske grønne selv motstandere av atomkraft – i motsetning til de konservative partiene i Stockholm.

Trusselen i seg selv bør ikke få den føderale regjeringen til å svette: Aanstot har ingen viktig posisjon; de svenske grønne har siden Fra koalisjonen med sosialdemokraten Stefan Löfven er ikke lenger representert i regjeringen. I tillegg er partiet nær 4%-hindringen og makten vil trolig bli utfordret Sosialdemokrater, Sverigedemokrater og konservative moderatorer å sloss. Men uttalelsen fremhever de spente nervene i den europeiske energikrisen. Sverige lider også av høye strømpriser.

Strid om Habeck atomkraftverk: et norsk selskap tjener massivt på eksporten – 300 milliarder euro?

Den svenske kringkasteren SVT meldte fredag ​​at Norges Baltic Cable så langt har tjent tilsvarende rundt 300 millioner euro – bare fra svensk elektrisitetseksport til Tyskland via nevnte kabel fra Østersjøen. Baltic Cable eier linjen. Årsaken til de enorme inntektene er prisforskjellen. Han ble «sjokkert selv» over resultatet, sa Baltic Cable-sjef Jan Brewitz til kringkasteren. Ifølge SVT er Sverige i dag den største nettoeksportøren av elektrisitet i Europa.

de Foto viser også til lignende debatter i Norge. Faktisk har en mulig reduksjon i elektrisitetseksporten vært på dagsorden i det nordiske landet siden midten av august. Bakgrunn: Norge produserer en stor del av sin elektrisitet fra vannkraft. Spesielt i det relativt tett befolkede sør i landet hadde imidlertid vannstanden sunket, som den finske portalen hbl.fi rapportert.

Energikrise: Skandinavia krangler om elektrisitetseksport, avisene kaller – «Hjelp Tyskland!»

Etter Data fra Statistisk sentralbyrå Tyskland Norge var Oslos tredje største forbruker av strøm i 2021: 4,4 terawattimer ble sendt til Flensburg, kun Danmark og Sverige fikk mer. Samtidig utgjorde imidlertid elektrisitetsimporten fra Tyskland 1,1 TWh.

Den skandinaviske striden er imidlertid langt fra avgjort. Det mye leste svenske næringstidsskriftet Bransjen i dag kom for eksempel med en lidenskapelig bønn i en lederartikkel: «Hjelp Tyskland med å holde seg varm om vinteren», sa han. Angela Merkels regjeringer har tatt «uheldige beslutninger» – inkludert utfasing av kjernekraft. Men å hygge seg er ikke passende. En økonomisk krise i Tyskland vil påvirke hele Europa: «Tysklands sak er hele Europas sak. Kansler Olaf var bare i august Scholz (SPD) reiste til Skandinavia for å be Norge om ytterligere støtte.

Striden om Habeck atomkraftverk raser: CSU krever åpenhet, etterforskning viser tvil

Samtidig øker presset på Habeck også i Tyskland. CSU har bedt visekansleren om å frigi de detaljerte resultatene av den elektriske stresstesten. «Stresstestresultatene publisert av Habeck så langt sår tvil om det faktum at de facto stengingen av atomkraftverk er basert på vitenskapelig kunnskap,» sa generalsekretær Martin Huber samtidig.dpa. «I følge stresstesten kunne de tre tyske atomkraftverkene unngå belastningsmangel.»

Dette ZDF «Politbarometer» publisert fredag ​​9. september viste også liten støtte til Habecks planer. 54 % av respondentene støttet bruken av kjernekraftverk selv etter april 2023. Tross alt uttrykte 47 % av deltakerne i undersøkelsen «veldig store» eller «store» bekymringer for energikrisen. Situasjonen kan være lik i mange andre europeiske land: den føderale regjeringen vil sannsynligvis måtte kjempe massivt for solidaritet. egen hjelp, som for Frankrike i sommer, Til tross for. (fn med materiale fra dpa)

Også interessant: NATO-problemer og bølgen av høyrepopulister – ekspert forklarer Sveriges vanskelige valg

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *