«Teknologisektorens rykte er allerede svekket»

Teknologi23. november 2023 kl. 19.12.Forfatter: Thijs Baas

ASML trenger mange smarte mennesker, og det er for få av dem i Nederland. For tilstrekkelig innovasjonskapasitet trengs også personer av andre nasjonaliteter. Alt som hindrer migrasjon kan derfor by på problemer, sier Paul Verhagen ved Senter for strategiske studier i Haag. «Hvis du begynner å fikle med innovasjonskapasiteten i Europa, vil du falle lenger og lenger bak.»

«Teknologisektorens rykte er allerede svekket»

ASML er svært bekymret for valgresultatet: Både PVV og NSC ønsker å gjøre det vanskeligere for bedrifter å ansette kunnskapsmigranter. Chipmaskinprodusenten er en nederlandsk geopolitisk ressurs i kappløpet mellom amerikanere, kinesere og europeere. «Hvis du begynner å svekke ASMLs innovasjonskapasitet i Europa med en nexit- eller migrasjonsbalanse, er det svært tvilsomt om nederlandsk teknologi faktisk kan forbli innovativ.»

«Selv om alt forblir det samme, har vårt image allerede blitt skadet. Videre går vi inn i en periode med politisk ustabilitet. »

Paul Verhagen, HSSS

Les også | Hermans: VVD får ikke lenger gründere til å betale regningen

Problemene starter med å begrense ankomsten av utlendinger til ASML. Hvis vi ikke trekker utenlandske studenter til Nederland og begrenser undervisningen på engelsk, vil rørledningen bli veldig smal, tror Verhagen. Dette problemet truer også selskaper som Booking.com og Google. «Alt relatert til teknologi avhenger av utenlandske studenter eller utenlandske expats.»

Brexit-spørsmål

Hvis du begynner å jobbe med graderinger, «sitter djevelen i detaljene», forklarer Verhagen. PVV og NSC fikk ikke sine programmer beregnet av CPB. Det store spørsmålet gjenstår derfor: hvordan vil vi begrense migrasjonen? «Hva skal du gjøre, en fullstendig stopp for immigrasjonen eller en kommende exit? Så er det alle brexit-spørsmålene, mens ASML er ekstremt integrert i den europeiske økonomien. Og så er det også et logistisk problem. Så på alle mulige områder har du bare vanskeligheter og ingen fordeler.

Les også | ASML vil investere 100 millioner per år i den tyske fabrikken

På denne måten kaster du i hovedsak babyen ut med badevannet: til tross for enorme investeringer i et slikt selskap, kan det plutselig ikke være innovativt lenger av politiske årsaker, mens de kinesiske og amerikanske togene fortsetter å buldre. «Da kommer du på etterskudd, og det vil være et problem. Valget av PVV er et virkelig signal til utlendinger: de er kanskje ikke så velkomne her som de trodde. Hvorfor ville du dra til Nederland, med en fremmedfiendtlig regjering, i stedet for Tyskland eller USA?

Migrasjonsproblemer

Ifølge Verhagen er det godt å innse at det er alle slags problemer knyttet til migrasjon i USA, bortsett fra i teknologisektoren. Mange administrerende direktører kommer fra India eller andre land. Og det er et bilde vi må forholde oss til. «Selv om alt forblir det samme, har vårt image allerede blitt skadet. Videre går vi inn i en periode med politisk ustabilitet. Bedrifter liker ikke dette: de vil vite hvor de står slik at de kan planlegge på lang sikt. Nok et ettårig opplæringsløp er derfor ikke ønskelig.

For tilstrekkelig innovasjonskapasitet trengs også personer av andre nasjonaliteter. Alt som hindrer migrasjon kan derfor by på problemer, sier Paul Verhagen ved Senter for strategiske studier i Haag. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *