TFO: Agrofertems overtakelse av Borealis gjødseldivisjon forsinket

Den planlagte overtakelsen av gjødselproduksjonsdivisjonen til det østerrikske kjemiselskapet Borealis av det tsjekkiske konsernet agrofert for 810 millioner euro (nesten 20 milliarder CZK) har blitt forsinket. Frem til nå var transaksjonen forventet gjennomført allerede denne måneden, men den er nå først ventet i første kvartal neste år. TFO-byrået informerte om det i dag.

Transaksjonen omfatter tre fabrikker i Frankrike, hvis overtakelse krever godkjenning fra det franske økonomidepartementet. Agrofert trakk tilbake sin opprinnelige forespørsel om denne autorisasjonen og sendte deretter inn en endret versjon ettersom Frankrike ba om mer informasjon. Selskapet er imidlertid fast overbevist om at Frankrike vil gi sin godkjenning, skriver APA med henvisning til Agrofert-talspersonen.

Transaksjonen må også få godkjenning fra EU-kommisjonen, som ennå ikke er offisielt annonsert. Borealis sa at selskapene følger en foreløpig prosess for å formelt rapportere transaksjonen, der de kommuniserer med EU-kommisjonen.

Borealis ønsket opprinnelig å selge sin gjødseldivisjon til det russiske selskapet Eurochem for 455 millioner euro. Han falt imidlertid ut av denne avtalen på grunn av vestlige sanksjoner mot Russland. Noen måneder senere, i et nytt anbud, vant Agrofert med et tilbud på 810 millioner euro. Takket være overtakelsen ville Agrofert doble sin gjødselproduksjon. Med en produksjon på åtte millioner tonn per år ville det bli den nest største produsenten av gjødsel i Europa etter det norske selskapet Yara, skrev APA.

Beholdningen av agrofert samler nesten 200 selskaper. Det fungerer i kjemisk industri, landbruk og næringsmiddelindustri. I tillegg eier det også hogstselskaper og opererer også innen segmentet land- og ingeniørteknologi, logistikk, transport og media. Fram til februar 2017 var Agrofert eid av tidligere statsminister og styreleder for ANO-bevegelsen, Andrej Babiš, som satte sine aksjer i trustfond på grunn av interessekonfliktloven. Ifølge Register of Beneficial Owners er imidlertid Babiš den reelle eieren av The Holding, og han kontrollerer den fortsatt, også ifølge EU-kommisjonens revisjon.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *