TikTok begynner å være vertskap for europeiske brukerdata i Irland

[Article publié le mardi 5 septembre 2023 à 14h38 et mis à jour 15h25] Konfrontert med mistillit til offentlige myndigheter, har dedet sosiale nettverket TikTok indikerte tirsdag 5. september at det hadde begynt å være vert for dataene til sine europeiske brukere i Irland. » Vårt første datasenter i Dublin, Irland er nå operativt og migreringen av europeiske brukerdata til dette senteret har allerede startet, mens våre to andre sentre i Norge og Irland er under bygging «, sa datterselskapet til den kinesiske giganten ByteDance i en pressemelding.

TikTok-medgründer tapte 17 milliarder dollar i 2022

Denne overføringen skal fortsette til slutten av 2024, da de tre datasentrene vil være i drift. Dette prosjektet, kalt Clover og annonsert i mars, representerer en årlig investering på 1,2 milliarder euro for TikTok. Samtidig har det sosiale nettverket inngått et samarbeid med det britiske cybersikkerhetsselskapet NCC Group. Dette vil være ansvarlig for å gjennomføre en uavhengig revisjon » av den implementerte databeskyttelsen, av « overvåke datastrømmer «og av» rapportere enhver hendelse «.

Beskytt europeiske brukerdata

Modellert på tiltakene som er pålagt det sosiale nettverket i USA, er disse bestemmelsene ment å hindre ByteDance-ansatte lokalisert i Kina fra å få tilgang til » beskyttede data Europeere, forsikret TikTok-tjenestemenn, under en telefonkonferanse med journalister. Disse beskyttede dataene inkluderer de virkelige navnene på brukerne, deres e-postadresse, deres telefonnummer eller IP-adressen til deres terminaler, samt personopplysninger i henhold til europeiske forskrifter.

På den annen side vil visse aggregerte data, offentlige eller nødvendige for interoperabiliteten til nettverket, fortsette å sirkulere og være vert utenfor kontinentet. På spørsmål ønsket ikke TikTok å kommunisere prosentandelen av data som allerede er overført fra dagens datasentre i USA og Singapore.

TikTok, som har 150 millioner brukere i USA og 134 millioner i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, hevder full juridisk adskillelse fra sine enheter i Kina og har alltid på det sterkeste benektet all datadeling med kinesiske myndigheter. Men morselskapet ByteDance måtte erkjenne i desember 2022 at ansatte hadde hatt tilgang til dataene til to amerikanske journalister under en intern etterforskning av datalekkasjer.

Siden den gang har land som Australia, Belgia og Canada, samt EU-kommisjonen, forbudt underholdningsappen fra arbeidstelefonene til sine embetsmenn. Den amerikanske delstaten Montana har annonsert et totalt forbud mot appen, selv om den avgjørelsen kan ankes.

» TikTok er ikke i samsvar med europeisk lov i dag «om respekt for personopplysninger», fordi det viser seg at data har gått gjennom Kina «, og» ikke helt kompatibel ennå til de nye europeiske reglene som har rettet seg mot svært store digitale plattformer siden 25. august, sa den franske ministerdelegaten for digitale anliggender, Jean-Noël Barrot, tirsdag på Sud Radio.

Parlamentarikere krever suspensjon i Frankrike

I juli ba franske senatorer til og med regjeringen om å » suspendere TikTok i Frankrike og (å) be om suspensjon innen EU «hvis det sosiale nettverket ikke avklarer før 1. januar 2024 arten av forbindelsene til kinesiske myndigheter og ikke innfører en moderering» effektive » og en » effektiv alderskontroll «.

Videoene formidlet av applikasjonen » kan være partisk til fordel for kinesiske myndigheter som er ivrige etter å skape uroligheter som sannsynligvis vil svekke bildet av demokrati «, hadde etablert kommisjonen i sin rapport. » Vi er sterkt uenige i konklusjonene i denne rapporten, som ikke nøyaktig gjenspeiler fakta «, svarte det sosiale nettverket til AFP. » Det er skuffende at kommisjonen har brukt så mye tid og ressurser på å gjenoppta de samme feiloppfatningene om og om igjen hadde han lagt til.

Under en pressekonferanse uttrykte André Gattolin (presidentflertall), visepresident for kommisjonen » hans fullstendige tvil om levedyktigheten til TikToks økonomiske modell, noe som antyder at det ikke er et økonomisk foretak, men et politisk foretak med kallet til å fange opp personopplysninger «.

Disse parlamentarikerne påberopte seg risikoen når det gjelder cybersikkerhet, og ønsket også å utvide forbudet mot anvendelse i Frankrike – i dag kun til statlige tjenestemenn – til alle ansatte i offentlige eller private operatører. av vital betydning «.

TikTok har siden annonsert verktøy for forskere og regulatorer, en ikke-tilpasset nyhetsfeed, slutten på personlig tilpassede annonser for mindreårige og et nytt alternativ for å rapportere innhold. Den franske avdelingen har også besluttet å erstatte sin kinesisk-kanadiske president Zhao Tian med sin direktør for globale operasjoner, amerikaneren Adam Presser.

(Med AFP)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *