Til tross for Alzheimers sykdom, turnerer Hans og Wil Europa på «Ons Campertje»

En dag i oktober 2019 gikk Wil Hanswijk, da 67, på tur med hunden som han gjør hver dag. Siden hun ikke kunne komme tilbake, gikk mannen Hans på jakt etter henne. Underveis henvendte han seg til alle mulige forbipasserende, bekjente og fremmede. Senere samme dag kom en av disse fremmede. Will og hunden var bak.

— Hun sa at hun skulle hjem, sa Hans (68) på telefon fra Norge. «Hun snakket om barndomshjemmet sitt, hvor hun hadde bodd som jente.»

Gråt potten

Hans forsto umiddelbart: noe var galt, kona hans led av demens. Og sykdommen slo raskt til. «Vi tok en test hos fastlegen, som gikk galt. Hun visste ikke tidspunktet og kunne ikke huske tre ord. To måneder senere husket hun ikke navnet mitt. Da en nevrolog offisielt diagnostiserte Alzheimers sykdom litt senere , hun visste ikke lenger hva det betydde.»

Hans visste hva det betydde: «Jeg gråt mye, det burde du vite». Han kjøpte en GPS-tracker og hengte den rundt halsen som et halskjede. Siden den gang har han aldri forlatt henne alene.

I månedene som fulgte prøvde de å fortsette sitt vanlige liv. I løpet av dagen besøkte de Hazerswoude Dorp-gavebutikken sammen, som de hadde drevet profesjonelt siden Hans gikk av med pensjon i 2006 som funksjonelt pensjonert Naval Aviation Service-løytnant. Det gikk rimelig bra, men ikke optimalt. — Hun gikk stadig vekk da kundene kom inn.

Om kvelden gikk de tur med hunden, slik de hadde gjort hele livet. «Når vi bare var to, var Wil alltid rolig og munter.»

Campingbil

Koronakrisen og de påfølgende nedstengningene gjorde ikke Wil godt, følte Hans. «Vi var hjemme. Jeg syntes det var et ubehagelig liv for henne. For meg også forresten. Og jeg merket at rutinen gjorde Wil urolig.»

Hvorfor, tenkte Hans da, går vi ikke ut med bobil som før? «Det gjorde vi alltid som familie i ferien. Da leide vi bobil og hadde en flott tur.»

Det var motstand mot planen hans. Av deres tre sønner, for eksempel. Leger også, og en sosialarbeider. Måtte du gjøre det, å være borte fra hjemmet så lenge med en kvinne med demens? Trengte hun ikke bare et kjent miljø? Hva om noe skjedde med ham? Hva om noe skjedde med ham?

«Alle har sett bjørn på veien,» sier Hans, «men jeg har sett fordelene. Sammen i en boble. Ikke noe med noen å gjøre, vi går dit vi vil. Akkurat situasjonen er Wil alltid rolig og fornøyd. Hun blir bare rastløs når hun ikke ser meg, eller når andre er i nærheten.»

Alle historier

Så Hans holdt ut, «sta selvfølgelig». Han solgte gavebutikken i oktober i fjor og kjøpte en bobil som han døpte «Ons Campertje». Under denne tittelen gjorde han det også en Facebook-side hvor han daglig dokumenterer deres reiser.

Etter en testuke i Veluwe gikk den første turen i Frankrike, Spania og Portugal. Han hadde rett: Wil satte seg opp. «Når vi går sammen – om og om igjen, hånd i hånd – kan jeg føle at hun har det gøy. Hun peker på alle slags ting og har historier å gå med.»

Det er slik de lever nå, alltid på farten. Siden den gang kommer de sjelden til Alphen aan den Rijn. Bare hvis det er nødvendig, sier Hans, som i deres tilfelle betyr: en gang hver tredje måned i noen dager. «Noen ganger må vi tilbake og hente ny medisin til Wil, og jeg må på sjekk fordi jeg hadde hudkreft. Men da ønsker vi å komme oss på veien igjen så fort som mulig. En dag hjemme koster like mye energi som en uke i bobilen.»

Kaffe, medisin, turgåing

Den daglige rutinen ser slik ut: han står opp rundt 07.00, drikker kaffe, spiser frokost, leser litt, skriver litt for Facebook-følgere. Rundt klokken 10 vekker han kona. Han bader henne, kler henne, lager frokost, sørger for at hun tar medisinene sine. Så: gå. Gå alltid. «Hun synes det er fantastisk. Så tar vi en kopp kaffe og drar til et nytt sted for å se noe eller overnatte. Wil elsker dyreparker og akvarier, så vi besøker dem når vi kan. .»

Hun signaliserer hele veien. Hans filmer ruten med et kamera på dashbordet, så han ser tilbake om natten for å se hva den har indikert. Hun har også animerte samtaler med sine to gode venner: hun har en i de to speilene. — Disse samtalene er gode og lange, sier Hans. «Selv nå, mens vi er på telefonen, har Wil en lang samtale med en venn i speilet.»

Noen ganger navngir hun tøflene til Hans. De kysser hverandre på nesen før de sovner.

Og hun aksepterer hans råd uten motstand. Han vet ikke nøyaktig hvordan dette er mulig. Noen ganger kaller hun ham «kjære». Når kvelden har falt på, sier hun noen ganger «pappa» til ham. Kanskje føler hun instinktivt at de går sammen. Uansett er det en velsignelse.

I Wils verden

Han er ikke alene. I hvert fall ikke lenger. «Til å begynne med savnet jeg en god samtale med kona mi. Men det er borte nå. Jeg ble revet med inn i hennes verden, og det er et eventyr i seg selv. Ensomheten blekner som et resultat. Vi Jeg har også mye kontakt med familien min gjennom sosiale medier. Og jeg skriver om turen. Så jeg kjeder meg ikke.»

Det er ikke et offer for ham, fortsetter han. «Hun tok alltid vare på meg og de tre guttene våre. Nå er det min plikt å ta vare på henne. Å sørge for at hun har et godt liv. Vi har kjent hverandre i 50 år. Vi har vært gift i 46 år. Og ikke glem: Jeg selv kan også ha enorm nytte av livene våre og våre reiser.»

De er for tiden på turné i Norge. De dro til Nordkapp. De går, hånd i hånd, 10 til 15 kilometer om dagen. Denne uken slo de leir i Fauske og Ørnes, høyt i nord. «Det var en stor storm denne uken. Vi klarte oss godt.» Ved vestkysten, deretter sørkysten, returnerer de via Oslo og Sverige.

I perfekt stand

Da de sist besøkte Nederland i juli, slo fastlegen fast at Wil var på samme nivå som et år tidligere. – Det beroliger meg, sier Hans. «Det forteller meg at vi har det bra med å være på veien. Wil stabiliserer seg. Fysisk er hun i god form.»

Hva så? «Rask gjennom den medisinske kretsen. Å se guttene. Og så raskt på veien. Vi drar til Italia neste gang. Jo lenger vi blir hjemme, jo bedre liker vi det. Slik har jeg et fantastisk liv, og Wil er også – åpenbart – nyter det hver dag. Vi har det veldig bra sammen.»

«Bo i et kjent miljø»

Philip Scheltens, professor i nevrologi og grunnlegger av Alzheimersenteret: «I prinsippet fraråder vi personer med avansert demens å reise. Dette er fordi personer med Alzheimers blir urolige i et ukjent miljø. mange stimuli, derfor sier vi vanligvis: opphold i et kjent miljø.

Så hvis disse menneskene hadde kommet til meg med denne planen, ville jeg også ha sagt, ville du? Men jeg skjønner at denne damen svarer veldig godt på det. Det vil ha å gjøre med mikromiljøet til bobilen deres. Det er kjente ankerpunkter: bobilen selv, mannen hennes. Jeg synes det gir en følelse av beskyttelse. Hvis den damen er virkelig glad på den måten, så kan du bare si til den mannen, godt gjort.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *