“Total Eclipse”, av Jo Nesbø

Det er det minste vi kan si! Jo Nesbø skapte sin karakter i 1997 med Batman. En ganske klassisk politimann, arketypisk for den hardkokte detektiven til den amerikanske noir-romanen. Kjempe på én meter 93, instinktiv, fartsfylt. Men også en skjør, kompleks mann, i strid med sjefer, regler og prosedyrer, ofte delikat med grensene, spesielt mellom det gode og det onde.

Fra episode til episode bygges det et nysgjerrig forhold mellom forfatteren og hans karakter som han har utsatt alt for. Såret, slått, etterlatt for død, druknet i whisky, falt Harry Hole hundre ganger og reiste seg mer og mer skadet. I Kniven, forrige episode hadde Jo Nesbø presset ham til slutten av avhengigheten, marerittene og ensomheten. Kona hans, hun som holdt hodet over vannet, døde på de første sidene. Han kom nær døden i en antologiscene. Og tenkte seriøst på å avslutte det. Så mye at vi lurte på hva som kunne komme ut av dette skadelige forholdet mellom forfatteren og helten hans…

Hvor er vi ved starten av «Total Eclipse»?

Dette vil åpenbart ikke overraske deg, Harry er på bunnen av hullet. Avskjediget fra politiet, ensom, søkte han tilflukt i Los Angeles hvor ingen kjenner ham. Tynn, gammel, ansiktet dekket av et arr strukket mellom leppen og øret, besøker han barer for seriøse drikker om morgenen der alkohol er billig nok til å kunne drepe seg selv metodisk.

Og det er der han vil møte en gammel skuespillerinne på vei tilbake, viklet inn i hennes saker, forfulgt av inkassatorer med skumle ansikter. En kvinne som han deler sin tristhet med og som han vil akseptere en svært godt betalt affære for å hjelpe henne. Og som mot alle odds vil tillate ham å komme tilbake på sporet. Romanen begynner dermed i en vakker melankolsk atmosfære, båret av den berømte Leonard Cohen-sangen som skuespillerinnen liker, Hei, det er ingen måte å si farvel på…

Hva er denne virksomheten som vil tillate Harry Hole å relansere seg selv?

En veldig grumsete affære, ettersom Jo Nesbø vet å finne dem opp. I en skog, ovenfor Oslo, blir en kvinnes kropp funnet. Så en annen. En ble halshugget. Den andre skalperte og grovsydd etter å ha fått hjernedrenering. Politiet leder etterforskningen, men også Harry Hole som ble ansatt som privatdetektiv av en eiendomsmagnat som personlig kjente de to myrdede unge kvinnene. Veldig tett faktisk, så mye at pressen begynte å peke fingeren på ham.

Harry er derfor ansvarlig for å forbigå politiet for å frikjenne milliardæren som hevder å ikke ha noe med denne affæren å gjøre. Lønnen hans er utrolig, men han vil først bli betalt etter å ha funnet den skyldige. Og amerikanske inkassatorer ga ham ti dager. Så her er vi i en thriller i jaktstil, løftet om et sjakkparti mellom etterforskerne og en machiavellisk morder, en formidabel motstander, ekstremt intelligent og manipulerende. Og vi er ikke skuffet.

Nesbø er en fortellermester

Plottet, med sine lag, relanseres stadig, karakterene, selv sekundære, komplekse nok til å være interessante. Mindre sentimental enn Henning Mankell eller Arnaldur Indridason, påtvinger Jo Nesbø seg nok en gang i en firkantet stil, nervøs skrift, en enestående sans for rytme og vendinger.

Det er imidlertid synd at enkelte scener går over i skrekk eller til og med grand guignol, noe som får dem til å miste mye troverdighet. Dette er risikoen for dramatisk metning av thrilleren. På slutten av episoden forstår vi at en oppfølger allerede er planlagt. Harry Hole er relansert. Så mye desto bedre, forutsatt at serien også vet hvordan den skal fornye seg på andre måter enn one-upmanship.

De 80″ av…

Polaren ringer alltid to ganger

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *