Tyskland, Danmark og Norge vil kjøpe slovakiske haubitser til Ukraina

Tyskland, Danmark og Norge vil kjøpe 16 slovakiske Zuzana 2-haubitser fra Ukraina. De tre landene vil betale 92 millioner euro (omtrent 2,2 milliarder CZK), ifølge Reuters, rapporterte det tyske forsvarsdepartementet. Leveransene av disse selvgående kanonene forventes å begynne neste år. Det slovakiske forsvarsdepartementet bekreftet ordren i en uttalelse, ifølge hvilken den slovakiske forsvarsministeren Jaroslav Nai signerte den aktuelle avtalen søndag i København med sin danske kollega Morten Bodskov. Ukraina hadde tidligere blitt enige med Slovakia om å kjøpe de åtte haubitsene som er nevnt fra det.

«Ukraina trenger vår hjelp til å forsvare landet sitt og livet til dets folk, det er derfor vi også prøver å finne alle mulighetene på internasjonalt nivå for å støtte det effektivt,» sa Nai. Hans kontor sa at leveranser av haubitser til Ukraina basert på Slovakias siste avtale gradvis skulle leveres til allierte fra andre halvdel av neste år.

Produksjonen av Zuzana 2 haubitser på Tatra-hjulchassiset er ansvarlig for det statskontrollerte selskapet Konštrukta-Defence. Ifølge informasjon fra produsenten kan systemet i automatisk modus avfyre ​​fem skudd i løpet av det første minuttet. Dens maksimale rekkevidde, avhengig av ammunisjonen som brukes, når minst 41 kilometer. Haubitsen betjenes av et mannskap på fire.

Siden starten på den russiske militærinvasjonen av Ukraina i februar, har Slovakia forsynt Kiev med diverse militært utstyr. Forsyningene inkluderte for eksempel ammunisjon, luftvernmissilsystemet S-300 og fem helikoptre. Samtidig inngikk de to landene en kommersiell kontrakt, på grunnlag av hvilken Ukraina kjøpte åtte Zuzana 2 selvgående haubitser fra Slovakia; Slovakia har allerede levert de fire første delene av denne bestillingen til Ukraina.

Ukraina, som har sett betydelige suksesser på slagmarken de siste ukene, understreker at de trenger enda flere tunge våpen for å avvise en russisk invasjon.

Zuzana 2-haubitsen er flaggskipet til den slovakiske forsvarsindustrien og det eneste tunge våpensystemet som produseres i landet. Ifølge produsenten kan haubitsen skyte av alle typer 155 mm NATO-ammunisjon, bemerket DPA.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *