Tyskland og Østerrike stanset bistanden til palestinerne etter Hamas sitt angrep på Israel.

Tysk bistand vil bli midlertidig suspendert og gjenstand for en grundig gjennomgang, sa en talsmann for utviklingsdepartementet i Berlin, sitert av Reuters.

Tidligere har det tyske utenriksdepartementets kommissær for humanitær bistand, Luise Amtsberg, kunngjort at hennes departement i 2023 hadde gitt 72 millioner euro i humanitær hjelp til palestinerne gjennom internasjonale organisasjoner og fra ONU. Hun understreket at disse pengene ga «mennesker som lider i de palestinske områdene tilgang til mat og helsehjelp».

Den østerrikske utenriksministeren Alexander Schallenberg kunngjorde mandag morgen stansen av bistanden kunngjort av hans land til palestinerne, til sammen rundt 19 millioner euro.

«Omfanget av denne terroren er så skremmende (…) at vi ikke kan gjenoppta våre vanlige aktiviteter. For øyeblikket vil vi fryse alle utbetalinger fra østerriksk utviklingssamarbeid,» erklærte ministeren på radioen ORF.

Schallenberg refererte ikke til skillet mellom Gaza-stripen, styrt av Hamas, og den mye større Vestbredden, hvor makten utøves av de palestinske myndighetene ledet av president Mahmoud Abbas, fra Fatah-partiet, som konkurrerer med Hamas, bemerker Reuters. .

Nederland har ingen planer om å suspendere økonomisk bistand til Palestina, sa den nederlandske statsministeren Mark Rutte til journalister mandag. «Vi må skille vanlige palestinere fra Hamas,» sa regjeringssjefen. Samtidig la han til at Nederland fullt ut anerkjenner Israels rett til selvforsvar og at jødiske institusjoner i Nederland vil få ytterligere beskyttelse.

anb/ apa/ adj/

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *