«Ubåtavtalen med Tyskland er unik», sier den norske ambassadøren til «Wirtschaft Welt & Weit»

Den norske ambassadøren avklarer
«Ubåtkontrakten med Tyskland er unik»

Av Andrea Sellmann og Mary Abdelaziz-Ditzow

Norge og Tyskland bygger i fellesskap seks ubåter. I et intervju med ntv hyllet norsk ambassadør Larsen samarbeidet som et viktig bidrag til forsvaret av Europa. Avtalen bringer også de to landene nærmere hverandre økonomisk.

Norge grenser til Russland helt i nordøst. Den nesten 200 kilometer lange landgrensen danner også skillelinjen mellom Russland og NATO. Det er også en 23 km lang sjøgrense. Den russiske angrepskrigen i Ukraina er i økende grad fokusert på den geografiske nærheten til de to landene.

Som medlem av NATO står Norge solid på Vestens side – også militært: «Det har blitt veldig tydelig at Russland er en regional trussel mot Europa», sier Torgeir Larsen i ntv-podcasten «Wirtschaft Welt & Weit» om Russlands angrep på Ukraina. Norges ambassadør i Tyskland var tidligere stabssjef for NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. For ham har Putins invasjon endret Europa mye.

At Tyskland og Norge nå har innledet et omfattende ubåtsamarbeid er et viktig signal for Larsen: «Avtalen med Tyskland er unik og viktig for forsvaret av Europa», understreker ambassadøren.

Stor ordre på 5,5 milliarder euro

Den tysk-norske ubåtavtalen legger opp til bygging av seks ubåter ved ThyssenKrupp Marine Systems i Kiel. To av dem er bestemt til den tyske marinen, fire drar til Norge. Byggefasen er allerede i gang og byggingen forventes å starte i september 2023.

Type 212CD-ubåtene er først og fremst ment å bidra til å sikre NATOs nordlige flanke i Atlanterhavet. Samtidig kunne de også brukes i det relativt grunne Østersjøen. Det vil imidlertid gå ytterligere syv år før den første av seks norskflaggede ubåter kan sette seil.

Effektene på økonomien merkes derimot raskere. Det forsvarspolitiske prosjektet går hånd i hånd ikke bare med felles opplæring og utdanning, men fremfor alt med bilateralt industrisamarbeid: På den ene siden har ThyssenKrupp Marine Systems fått en storordre verdt 5,5 milliarder euro. På den annen side kommer norsk økonomi også til gode. Fordi avtalen legger opp til at innovative norske bedrifter mottar bestillinger innenfor rammen av prosjektet, for eksempel som leverandører. Penger strømmer ikke bare fra Norge til Tyskland, men også tilbake. En vinn-vinn-situasjon som kommer begge land til gode.

Undervanns energiinfrastruktur

Norge har alltid vært en energinasjon. Norge har vært Tysklands viktigste naturgassleverandør siden krigen i Ukraina: Omtrent en tredjedel av gassen som brukes her i landet kommer fra kongeriket. Norge er blitt rikt takket være råvarer som olje. Landet er imidlertid hovedsakelig avhengig av vannkraft for egen energiforsyning. I tillegg skal det bygges 1500 nye vindturbiner til havs innen 2040. Norge og Tyskland ønsker i fremtiden å jobbe enda tettere sammen om utbygging av fornybar energi.

For Michael Kern, administrerende direktør i Oslo Handelskammer i utlandet, er beskyttelse av energiinfrastruktur viktigere enn noen gang. For ham inkluderer dette også undersjøisk rørledningsnett, som skal transportere naturgass og i fremtiden også hydrogen. Ubåtavtalen mellom Tyskland og Norge håper han spiller sin rolle.

Global økonomi og globalt

Hva må Tyskland gjøre for å fortsette å spille en viktig rolle i morgendagens økonomiske verden? Hvem er vi avhengige av? Hvilke land drar nytte av den nye globale avtalen? Mary Abdelaziz-Ditzow diskuterer dette i ntv-podcasten «Wirtschaft Welt & Weit» med kunnskapsrike eksperter.

Alle episodene finner du i ntv-appen eller hvor det er podcaster: på RTL+ musikk, Apple podcast, Google Podcaster, Spotify, Amazon musikk eller deezer. For alle andre podcast-apper kan du bruke RSS-feed bruke.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *