Ukraina hindret 20.000 vernepliktige fra å flykte

SSiden starten på den russiske invasjonen for mer enn 18 måneder siden hevder ukrainske grensevakter å ha forhindret mer enn 20 000 vernepliktige fra å flykte fra landet. «Totalt har grensevakter arrestert rundt 14.600 mennesker som ønsket å forlate Ukraina ulovlig siden 24. februar i fjor,» sa grensevakttalsmann Andriy Demchenko til nyhets-tv tirsdag. I tillegg ble cirka 6200 menn arrestert med falske utreisetillatelser.

Mange ukrainere prøver å unnslippe militærtjeneste. Demchenko sa at flyktningene hovedsakelig ble arrestert ved den «grønne grensen» mot Romania og Moldova. De er hovedsakelig menn mellom 18 og 60 år. Myndighetene hadde tidligere kunngjort at minst 19 menn hadde druknet i Tyssa (Theiss)-elven alene, som skiller Ukraina fra Romania og Ungarn. Noen frøs også i hjel på flukt over Karpatene.

Ved starten av krigen ble det beordret en generell mobilisering, med særlig forbud mot å forlate landet for vernepliktige i alderen 18 til 60 år. Men ifølge det europeiske statistikkbyrået Eurostat er over 650 000 ukrainske menn mellom 18 og 64 år registrert som flyktninger i de 27 EU-landene samt i Norge, Sveits og Liechtenstein.

Ukrainske myndigheter vurderer å få utlevert vernepliktige som har reist ulovlig fra EU og andre land. Salget av militære fritaksdokumenter blomstrer i Ukraina. Etter en bølge av ransakinger og arrestasjoner i vernepliktskontorer bestilt av president Volodymyr Zelenskyj, overstiger prisen på disse papirene nå 10 000 euro, ifølge justisen.

Zelenskyj: «Det kommer nye leveranser»

Etter sitt besøk til troppene i de omstridte regionene Donetsk og Zaporizhia, lovet Zelensky nok en gang soldatene nytt utstyr. «Det kommer nye leveranser», sa statsoverhodet i en videomelding. Han rapporterte igjen om samtalene sine med militære befal og leger under turen nær frontlinjen. Som et resultat besøkte Zelenskyj 13 brigader.

Han vil formidle soldatenes krav til generaler, myndighetspersoner og de ansvarlige for internasjonale relasjoner. Han ga ikke detaljer. Dagen før sa Zelensky at diskusjonene også hadde fokusert på underbemanning av visse kampenheter og mangelen på visse typer ammunisjon. Behovet for droner og våpen for å forsvare seg mot fiendtlige droner, samt logistiske spørsmål ble også diskutert.

I flere måneder har Ukraina drevet en motoffensiv for å frigjøre sine territorier okkupert av Russland. I tillegg til regionene Zaporizhia og Donetsk, inkluderer disse også Cherson og Luhansk. I tillegg må Svartehavshalvøya Krim, annektert av Moskva i 2014, gjenerobres.

For å forsvare seg mot russiske angrep, er Ukraina avhengig av vestlige våpen og ammunisjon, inkludert tyske forsyninger. Eksplosjoner av luftvernmissiler ble hørt tidlig på morgenen i hovedstaden Kiev. Så langt er ingenting kjent om skadene eller omkomne.

Byggherre: Over 100 drap med Iris-T luftvernsystem

Ifølge produsenten avviste det moderne tyske luftvernsystemet Iris-T mer enn 100 luftangrep i Ukraina, inkludert de som brukte kryssermissiler og droner. «Vi har en dødsrate på nesten 100 %, det er det den ukrainske hæren rapporterer til oss,» sa Harald Buschek, administrerende direktør for produsenten Diehl Defence. Så langt har det vært «mer enn 100 vellykkede angrep», sa han.

Den føderale regjeringen har så langt forlatt to slike systemer med Ukraina, et annet vil bli levert «snart» og fire til forventes å følge senere, sa Buschek. Systemet «redder liv der hver dag,» sa luftvåpensjef Ingo Gerhartz, med henvisning til oppdraget i Ukraina.

Ifølge produsenten gir luftvernsystemet Iris-T SLM beskyttelse mot angrep fra fly, helikoptre, kryssermissiler og kortdistanse ballistiske missiler. Den kan skyte mot mål opptil 20 kilometer høye og 40 kilometer unna. En slags beskyttelsesskjerm er derfor strukket over et område. Når det gjelder rekkevidde, kan ett av systemene beskytte en mellomstor by som Nürnberg eller Hannover for eksempel. Tyskland har bestilt seks luftvernsystemer til eget bruk. Den første skal leveres til Bundeswehr neste år.

Hva blir viktig på onsdag

Etter avskjedigelsen av forsvarsminister Oleksi Reznikov, ventes utnevnelsen av den utpekte etterfølgeren Rustem Umerov onsdag i Kiev. Den nåværende direktøren for Statens eiendomsfond vil også få i oppgave å bekjempe korrupsjon i hæren og overtale internasjonale allierte – som Resnikov før ham – til å fortsette å forsyne Ukraina med våpen og ammunisjon for å kjempe mot den russiske invasjonen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *