Ukraina krig i live ticker: +++ 00:48 Selenskyj: Russland må tvinges til forhandlingsbordet +++

Ukrainsk krig i Live Ticker
+++ 00:48 Zelenskyj: Russland må tvinges til forhandlingsbordet +++

Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelensky må Russland tvinges inn i seriøse fredssamtaler. «Russlands destabiliserende innflytelse konfronterer verden med krig, energi- og matkriser og ødeleggelsen av normale internasjonale forbindelser,» sa Zelenskyy i sin nattlige videotale. Klimaagendaen, «Jeg lider virkelig», men kan ikke settes på baksiden. «De som mener alvor med klimaagendaen, må også være seriøse med hensyn til behovet for umiddelbart å stoppe russisk aggresjon, gjenopprette vår territoriale integritet og tvinge Russland inn i ekte fredsforhandlinger.» Ifølge presidentrådgiver Mykhailo Podoliak er Ukraina klar til å forhandle med Russland – men bare med den fremtidige etterfølgeren til president Vladimir Putin.

+++ 23:32 Det hvite hus sikrer støtte til Ukraina selv etter amerikansk valg +++
Det hvite hus forsikrer Ukraina om sterk amerikansk støtte i krigen mot Russland, uavhengig av utfallet av mellomvalget. «Vi er sikre på at amerikansk støtte vil være konsekvent og urokkelig,» sa USAs president Joe Bidens talskvinne Karine Jean-Pierre. Som før jobber Biden med å etablere tverrpolitisk samarbeid til støtte for Ukraina. Den republikanske lederen i opposisjonshuset, Kevin McCarthy, sa nylig at hvis partiet hans vinner det forventede flertallet i Kongressens hus, vil det ikke være noen «blankosjekk» for Ukraina i fremtiden.

+++ 22:24 Selenskyj snakker om hundrevis av russere som blir drept hver dag +++
Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy lider den russiske hæren store tap i Donetsk-regionen øst i landet. «Donetsk-regionen er fortsatt episenteret for okkupantenes største galskap,» sier Zelenskyj i sin nattlige videotale. «Hundrevis av dem blir drept hver dag. Bakken foran de ukrainske stillingene er strødd med likene til okkupasjonsmakten.» Byene Bakhmut og Avdiivka er for tiden i sentrum av de tyngste kampene i Donetsk-regionen. Forsvarsdepartementet i Moskva benekter så høye tap i egne rekker.

+++ 22:09 Kiev: «Terror med missil» styrker bare verdens vilje til å hjelpe +++
«Den nåværende eskaleringen av terror fra russiske missiler og droner har bare fått verden (…) til å svare med ny hjelp til Ukraina,» sa Ukrainas president Zelenskyj og berømmet viljen til hjelp fra det internasjonale samfunnet. Kiev kunngjorde tidligere at de hadde mottatt nye amerikanske og italienskproduserte luftvernsystemer. Nylig har russiske missil- og droneangrep ødelagt betydelige deler av Ukrainas elektrisitets- og vanninfrastruktur. Millioner av ukrainere har bare strøm noen få timer om dagen. Zelenskyj rapporterer også om suksess med å presse russiske tropper tilbake fra okkuperte områder i det sørlige og østlige Ukraina.

+++ 21:28 Det hvite hus er neppe overrasket over det russiske engasjementet +++
Den amerikanske regjeringen er ikke overrasket over å innrømme at Russland påvirker det kommende amerikanske valget. «Disse kommentarene forteller oss ingenting nytt eller overraskende,» sa talskvinne for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre. Lederen for Wagner-leiesoldatgruppen, Jevgenij Prigozjin, hadde tidligere snakket om innblanding i det amerikanske valget, men ga ikke detaljer. «Det er velkjent og offentlig godt dokumentert at organisasjoner knyttet til Yevgeny Prigozhin prøvde å påvirke valg rundt om i verden, inkludert i USA,» sier Jean-Pierre. I USA skal en ny kongress og mange guvernører velges på tirsdag, og tusenvis flere politiske stillinger vil bli besatt på statlig og lokalt nivå.

Les tidligere utviklinger av krigen i Ukraina her.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *