Ukrainsk krig i live ticker: +++ 10:07 London: Russland forbereder seg på to fronter for en ukrainsk motoffensiv +++

Den russiske hæren har styrket sitt forsvar i det sørøstlige Zaporizja-oblasten, spesielt mellom byene Vasilyevka og Orikhiv, de siste ukene, ifølge det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige oppdatering. Måten Russland har jobbet for å forbedre forsvaret på, antyder at befal sannsynligvis forventer en stor ukrainsk offensiv i to områder: enten nordlige Lugansk oblast eller Zaporizja. Et stort ukrainsk gjennombrudd i Zaporizhia ville alvorlig kompromittere levedyktigheten til den russiske «landbroen» som forbinder Russlands Rostov-region med Krim; en ukrainsk suksess i Luhansk vil ytterligere undergrave Russlands uttalte krigsmål om å «frigjøre» Donbass, sa han.

+++ 09:33 Zelenskyj om den påståtte våpenhvilen: verden har sett hvor misvisende enhver uttalelse fra Moskva er +++
Under den ortodokse julen ville Russland gjerne ha stilnet våpnene. Men under våpenhvilen rapporterte Ukraina gjentatte ganger om angrep. Moskva hevder å bare ha reagert. Når tidtakeren utløper, fortsetter angrepene med uforminsket styrke.

+++ 08:46 mannskapsledelse: To termiske kraftverk skadet av ukrainsk bombing +++
I de russiskkontrollerte delene av den østlige ukrainske regionen Donetsk ble to termiske kraftverk skadet av ukrainsk beskytning, ifølge den lokale okkupasjonsadministrasjonen. Ifølge første informasjon skyldes dette angrepene på Suhres og Nowji Swit, meldte administrasjonen på Telegram. I utgangspunktet var det ingen kommentar fra ukrainsk side. Kyiv-ledere kommenterer imidlertid nesten aldri militærets angrep på russiske mål.

+++ 08:03 Guvernør i Donetsk: Minst én sivilist drept og åtte skadet i Bakhmut +++
Pavlo Kyrylenko, den ukrainske guvernøren i Donetsk oblast – en av regionene annektert av Russland – rapporterte tidligere i morges på Telegram at russisk bombing i Bakhmut de siste dagene har drept en sivil og skadet en annen, åtte andre. Tallene vil sannsynligvis bli enda høyere fordi det foreløpig ikke er mulig å samle inn data om ofre i de russiskkontrollerte områdene Volnovakha og Mariupol, sa Kyrylenko.

+++ 07:08 Biskop Ackermann: Frihet og demokrati er fortsatt truet +++
Ifølge biskop Stephan Ackermann av Trier gjorde det russiske angrepet på Ukraina det klart at frihet og demokrati alltid må forsvares. «Frihet og demokrati har aldri blitt tatt for gitt,» sier Ackermann. «Jeg tror ikke de er mer truet nå enn de var før. Vi trodde bare at de ikke var truet og ble tatt for gitt. Men det er de ikke. .»

Ackermann gleder seg over at Bundeswehr bør være bedre posisjonert i fremtiden. «Han må være godt rustet, ellers kan han ikke oppfylle rollen sin». Men det er viktigere at politiske sanksjoner tas i bruk tidligere. Lærdommen fra krigen i Ukraina er: «Vær først våken, vær nøktern om politisk vurdering – og vær deretter konsekvent med sanksjoner tidligere. Det er ikke nok til å styrke forsvarets budsjett.»

+++ 06:10 Göring-Eckardt og Kubicki for levering av tyske kampvogner til Ukraina +++
Etter det tyske løftet om pansrede personellskip «Marder» til Ukraina, ba andre politikere om levering av tyske kampvogner «Leopard» til Ukraina. – Det ville være en feil å holde løftet til «Marder» pansrede personellførere, sa Forbundsdagens visepresident Katrin Göring-Eckardt til aviser fra mediegruppen Funke. «Vi må gjøre og levere alt mulig. Dette inkluderer også Leopard-stridsvognene,» sa den grønne politikeren. FDP-nestleder Wolfgang Kubicki sa til Funke-avisene at «det kan være fornuftig å levere ikke bare Marder-stridsvogner, men også Leopard-stridsvogner». Det er viktig å opprettholde Ukrainas forsvarsevne. Alle nye støttetiltak for Ukraina må imidlertid koordineres tett med NATO-partnere. Han tror ikke Tyskland går alene i denne saken, sier Kubicki.

+++ 04:04 Russland erklærer slutt på våpenhvilen +++
Russland avslutter den erklærte 36-timers julevåpenhvilen og kunngjør igjen at de vil fortsette sin såkalte «spesielle militæroperasjon» frem til seier over Ukraina. Like etter midnatt rapporterte guvernøren i Kharkiv-regionen om bombeangrep via SMS-tjenesten Telegram.

+++ 02:35 Schmyhal: Ukraina har det største minefeltet i verden +++
Ifølge Ukrainas statsminister Denys Schmyhal har Russlands angrepskrig i Ukraina skapt et 250 000 kvadratkilometer stort minefelt i landet hans. «Det er for tiden det største minefeltet i verden,» sa Schmyhal i et intervju med Sør-Koreas nyhetsbyrå Yonhap. I følge Schmyhal tilsvarer det minelagte området mer enn 40% av det totale arealet i Ukraina.

+++ Meningsmåling 01:15: mange tyskere er skeptiske til tankleveranser +++
Ifølge en meningsmåling utført av opinionsforskningsinstituttet INSA for avisen «Bild am Sonntag», mener 49 % av de spurte innbyggerne at den tyske regjeringens planlagte levering av «Marder»-tanks til Ukraina er en feil. 40 % støtter vedtaket, 11 % er usikre eller gir ingen informasjon. På spørsmål om Tyskland også burde levere kampvogner til Ukraina, svarte 50 % av de spurte nei, mens 38 % var for. Fredag ​​spurte instituttet 1001 innbyggere om deres mening på vegne av avisen.

+++ 00:04 Tyrkia: Vi prøver å finne en våpenhvile +++
Ifølge den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans talsmann, Ibrahim Kalin, søker Tyrkia en langsiktig våpenhvile i Russlands krig mot Ukraina. Det sier han til den amerikanske kringkasteren CNN. Ifølge Kalin har ikke våpenhvilen bestilt av Russlands president Vladimir Putin fungert. Han legger til at «ingen av partene virker klare til å legge ned våpnene og komme til forhandlingsbordet». Ifølge Kalin kan verken Ukraina eller Russland vinne en avgjørende seier på slagmarken. Tyrkia vil derfor fortsette å jobbe for å sikre en lengre våpenhvile, spesielt med tanke på atomkraftverket Zaporizhia, «som fortsatt utgjør en stor trussel mot alles sikkerhet».

+++ 23:31 Kharkiv melder om eksplosjoner +++
Kort tid etter den offisielle slutten av våpenhvilen som ble erklært av Kreml-leder Vladimir Putin, rapporterte myndighetene i regionen rundt den øst-ukrainske byen Kharkiv om flere eksplosjoner. «Oppmerksomhet til innbyggerne i Kharkiv og regionen: bli i krisesentrene. Okkupantene slår igjen!», skrev guvernør Oleh Synehubov på Telegram. Ifølge første informasjon er det ett dødsfall, sa Synehubov. Nesten umiddelbart etter 22:00 CET ble det også utstedt luftvarsler i regionene Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporizhia, Luhansk og på Svartehavshalvøya Krim, som ble annektert av Russland.

+++ 22:55 Ukraina tilbakekaller statsborgerskap til 13 ortodokse presteskap +++
I følge ukrainske medier fikk president Volodymyr Zelenskyy 13 prestemedlemmer fra den ukrainske ortodokse kirke tilbakekalle statsborgerskapet. Avgjørelsen ville blitt tatt i slutten av desember. Vi visste først ikke hvem det var. Det tilsvarende dekretet inneholder personopplysninger, det ble ikke publisert, heter det. Den ukrainske ortodokse kirken har tradisjonelt vært nært knyttet til Russland og brøt seg først fullstendig fra Moskva etter den russiske invasjonen i februar i fjor. Gitt den mer enn ti måneder lange russiske angrepskrigen, ser Kievs ledelse på Kirkens bånd med Russland som en trussel mot landets sikkerhet.

+++ 22:00 våpenhvile erklært av Moskva offisielt avsluttet +++
Våpenhvilen som ble erklært av Kreml-sjef Vladimir Putin i anledning ortodoks jul, er utløpt. Den russiske presidenten hadde beordret det russiske forsvarsdepartementet å stanse fiendtlighetene i nabolandet fra fredag ​​middag (lokal tid/10:00 CET) til lørdag kveld midnatt (lokal tid/22:00 CET). Likevel, ifølge ukrainsk informasjon, var det angrep som i går og i dag mot byen Bakhmut øst i Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfeide tidligere våpenhvilen annonsert av russisk side som et misvisende trekk fra Moskva. Ifølge anslag fra den britiske hemmelige tjenesten fortsatte fiendtlighetene i Ukraina på det vanlige nivået under den ortodokse juletiden. Dette ble annonsert av det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige orientering.

+++ 21:51 Ukraina plasserer operasangerinnen Anna Netrebko på sanksjonslisten +++
Ukraina har satt 119 russiske artister og andre offentlige personer på en sanksjonsliste. Et av de mest internasjonalt kjente navnene i dekretet utstedt av Ukrainas presidentkontor er den Wien-baserte operasangerinnen Anna Netrebko, som har blitt kritisert for sin nærhet til Kreml. Hun og 118 andre personer – inkludert tre ukrainske statsborgere – vil få sine eiendeler i Ukraina blokkert, hvis de eksisterer. Sanksjonslisten inkluderer også den kjente russiske musikeren Filip Kirkorov og skuespiller og regissør Nikita Mikhalkov. (Mer om dette i oppføringen kl. 18.58)

+++ 21:23 Selenskyj: Putins erklærte våpenhvile har mislyktes +++
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa at Kreml-leder Vladimir Putins våpenhvile over ortodokse julefeiringer hadde mislyktes. «Verden kunne igjen se hvor falske Moskvas uttalelser er på alle nivåer,» sa 44-åringen i sin kveldsvideomelding – kort tid før våpenhvileperioden. – Den lovede brannen kunngjort av Putin slutter ikke offisielt klokken 22:00 CET. – De sa noe om en såkalt våpenhvile, men realiteten er at russiske granater igjen traff Bakhmut og andre ukrainske stillinger, sa Zelenskyy. «Nok en gang er det bekreftet: bare utvisningen av de russiske okkupantene fra ukrainske land og eliminering av alle muligheter for Russland til å legge press på Ukraina og hele Europa vil bety gjenoppretting av en våpenhvile, sikkerhet og fred.»

Les tidligere utvikling i krigen i Ukraina her.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *