Ulikt lys for hvert terreng. Personlig utstilling av kunstneren Agija Jansone “Between the skies” / Artikkel

Navnet på utstillingen «Between the Heavens» er symbolsk, men samtidig ganske bokstavelig. Først og fremst avsløres himmelen i Agija Jansones malerier som et symbol på forgjengelighet og evighet, men det å være mellom himmelen i ulike land er også malerens daglige liv, da hun jevnlig reiser mellom tre land – Latvia, Norge og Spania.

Himmelen er forskjellig på alle steder, og denne forskjellen i følelser og stemninger inspirerer ham også som kunstner. «Men hvert land har et annet lys. Det nordlige landet, Latvia, kan like det mer, fordi det er hjemlandet. Men i Spania er det evig sommer, og det er et sjarmerende blågrønt turkis lys og solen. himmelen og lyset er også som et samlende øyeblikk, der alle verkene samles og drar på en reise med betrakteren, og prøver å finne hvilken himmel vi befinner oss under for øyeblikket, forklarer kunstneren.

Personlig utstilling av Agia Janson «Between the skies»

Foto: Publicity Image

Maleren kaller selv livet mellom tre land for sitt vakre trekant, og det startet for fire år siden da hun møtte sin livsledsager fra Norge, som også har hjemme i Spania.

Agija reiser også jevnlig til Latvia, siden hennes hjem, barn, familie og venner er her.

Maleriene har også et veldig bredt spekter av absorberte følelser, mange havne-, maritime og maritime temaer, som vanligvis er svært nær kunstneren.

Personlig utstilling av Agia Janson «Between the skies»

Foto: Publicity Image

Stemningen hans på den tiden er best beskrevet av et maleri med et latvisk sjølandskap og seilbåter i gyllent måneskinn. Agija Janson sier: «Denne gangen valgte jeg dette verket som mitt motto. Det gjenspeiler humøret mitt på den tiden – fred, stjerneklar natt, en bris og skiftende vann, som er så rolig nå, men kanskje de vil lansere en stor bølge i en få minutter. Og her kan en person også gå på måneveien.

Norske landskap med fjell, steiner og skip er tilført en brun-rød-hvit fargepalett, mens Spania har en helt annen fargetone som skaper en følelse av overfylte vitalitet og feiring av livet. Kunstneren fortsetter: «Det kan føles som om det nesten alltid er en blå, blå himmel, men når det er kveld, forblir himmelen uhyggelig rosa, en unnvikende myk syrin-oransje, det er til og med vanskelig å si. Det er palmer, det er bougainvillea, det er strelitzia, som blomstrer, det er papegøyer, forskjellige andre fugler som synger. Det er også nakenhet, fordi det er varmt. Jentene er friere. Det er også et helt annet toneområde. Det er Spania.

Ikke bare Spania, men også Latvia, ser kunstneren en veldig rik og vakker fargepalett, spesielt allerede om høsten og i høsthagen: «Titelen på maleriet er «Ode til hagen», så , en lovsang til hagen, til høsten i Latvia. Jeg føler det også så vakkert. Jeg prøvde å unngå den enkle gule fargen på bladene, men ga følelsen av at høsten «eksploderer» i sin prakt foran øynene våre. Og vannet, innsjøer, elvene og også himmelen. Hvor mangfoldig naturen vår kan være! Også de dyrkede hagene. Hvilke spekter av farger, teksturer, variasjoner! Og hvis du lager hagene dine, inviterer jeg deg, som selv er litt av en gartner, til å ta risiko, sett sammen fargespekter, umulige nyanser, og du vil se – det blir «wow»!»

Personlig utstilling av Agia Janson «Between the skies»

Foto: Baiba Kušķe / Latvian Radio

Som bevis på Agia Jansons lidenskap for hagearbeid er det bøker hun skrev sammen med sin eksmann Ari Auders, spesielt «Encyclopedia of Conifers» utgitt på engelsk i to bind, hvorav Agia har laget designet.

Det er en utgave svært lite kjent i Latvia, men ambisiøs og unik, som nå kan sees på utstillingen. «Til sammen veier disse to bindene ni kilo. Selvfølgelig ble de laget med støtte fra den engelske kongelige gartnerforeningen, hvis beskytter var Elizabeth II. Det var en fantastisk opplevelse for oss. I Amerika kaller fagfolk disse utgavene er de svarte Bibelen om bartrær. I Latvia er det ikke mye omtalt, kanskje fordi det er på engelsk, men det er absolutt alt om bartrær,” sa Agija Janson.

Personlig utstilling av Agia Janson «Between the skies»

Foto: Baiba Kušķe / Latvian Radio

Inese Drone, direktøren for galleriet «Bazar’t», beskriver leksikonet som helt unikt og viser det gjerne i utstillingen sammen med de nyeste kunstverkene til Agija Jansones. «Hun representerer den gamle, gode og grundige skolen, som vi ofte begynner å si farvel fra. Fordi installasjoner og midlertidige verk er mer og mer populære nå. Men Agias verk snakker om grundighet, skjønnhet og det kombinerer klassiske verdier med moderne. , sier Drone.

Den personlige utstillingen til Agija Jansone «Between the skies» er å se på galleriet «Bazar’t» frem til 9. desember.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *