«USA vil at ASML skal slutte å selge brikketeknologi til Kina»

Hvilken skriver Bloomberg basert på kilder som er kjent med situasjonen. Ifølge Bloomberg-kilder legger amerikanerne press på den nederlandske regjeringen. De vil at Nederland skal forby ASML å selge visse brikkefremstillingsteknologier til kinesiske selskaper.

Dette er noe eldre dyp ultrafiolett eller DUV litografisystemer. DUV-systemer er mye brukt i chipproduksjonsprosessen over hele verden.

De produseres og selges kun av ASML. Den nederlandske brikkeprodusenten har allerede ikke lenger lov til å levere et mer moderne og kostbart system, EUV, til Kina – de får det ingen eksportlisens av den nederlandske regjeringen.

Amerikansk-kinesisk maktkamp

Saken ble angivelig reist av Don Graves, USAs handelsminister. Han reiste til Nederland og Belgia i mai og besøkte også ASMLs hovedkontor.

Kina har jobbet i årevis for å utvide sin produksjons- og loppeforebyggende kapasitet. USA ønsker å stoppe denne veksten og kjemper derfor for å begrense salget av chipmaking-teknologi til Kina.

ASML har en nøkkelposisjon i markedet for enkelte brikkemaskiner. Dette er grunnen til at den amerikanske regjeringen har presset Nederland i noen tid for å begrense salget av ASML-teknologi.

«Hvis land A ikke har lov til å ha denne maskinen eller selskap B, vil denne maskinen gå til land C og selskap D,» sa administrerende direktør Peter Wennink i 2020. RTL-Z. Etterspørselen etter chips er veldig høy akkurat nå; ASML oppnådde derfor en betydelig omsetning på 18 milliarder euro i fjor, altså 35 % mer enn året før.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *