Venezuela ønsker å bruke milliarder på den humanitære krisen

JegI forhandlinger mellom den venezuelanske regjeringen og opposisjonen ble de to sidene enige om å investere frosne offentlige midler i et fond for å bekjempe den humanitære krisen i landet. Dokumentet, signert av begge parter, sørger for etablering av en felles kommisjon som skal håndtere frigjøring av midler. Midler kanaliseres gjennom programmer De forente nasjoner utplassert. «Ikke en eneste dollar» vil gå til regimets kontoer, forsikret en av representantene for opposisjonen. Det er uklarhet om omfanget av offentlige midler som fryses i utenlandske banker. Ifølge regjeringsdelegasjonen er første trinn på mer enn tre milliarder dollar, som bare er en del av totalbeløpet. Midlene er ment å bidra til å stabilisere landets strømnett, forbedre utdanningsinfrastrukturen og håndtere virkningene av alvorlige flom de siste månedene.

Penger på venezuelanske kontoer i utlandet har blitt frosset av amerikanske og europeiske banker som en del av Washingtons sanksjoner mot Venezuela. Den amerikanske regjeringen, som da fortsatt var under presidentskapet til Donald Trump, ønsket at statsoverhodets regime skulle bli skjerpet med skjerpede sanksjoner Nicola Maduro presse og overtale dem til å ta skritt mot frie valg. Etter år med konfrontasjon ble samtalene mellom de to sidene gjenopptatt for første gang i fjor. Forhandlingene, som pågår i Mexico og er akkompagnert av Norge, ble gjenopptatt sist lørdag etter en pause på over ett år.

USAs utenriksminister Antony Blinken hyllet samtalene som et «viktig skritt mot å gjenopprette demokratiet» for venezuelanere. De to sidene bør komme til varige avtaler som vil bane vei for frie og rettferdige presidentvalg i 2024, sa han på Twitter. Maduro ga også en uttalelse på Twitter: «Vi vil alltid søke dialog med hele det venezuelanske samfunnet. Vi fortsetter å ta viktige skritt for landets velvære.» I en uttalelse beskrev EU avtalen som en blåkopi for videre forhandlinger og fremgang.

Opposisjon: grunnleggende spørsmål forblir ubesvart

Den undertegnede avtalen inneholder imidlertid ingen tiltak av politisk eller valgmessig karakter. Gerardo Blyde, lederen av opposisjonsdelegasjonen, sa at diskusjoner om politiske spørsmål vil begynne nå. De «grunnleggende spørsmålene» forblir åpne. Men nå er veien klar for diskusjoner om de politiske betingelsene for demokratisk endring. «Vi mister ikke det fokuset,» sa Blyde. Et av kravene fra opposisjonen er løslatelse av politiske fanger og slutt på politisk forfølgelse av opposisjonelle. På et senere tidspunkt må vilkårene for frie og rettferdige valg forhandles. Regjeringen har bedt om å få slutt på angrepene på Venezuelas ledere. Lederen for delegasjonen, Jorge Rodríguez, nevnte blant annet en anmodning om arrestasjon av amerikanske myndigheter mot Maduro, anklaget for narkotikasmugling. «Alle sanksjoner må oppheves,» sa Rodríguez.

Forhandlingene i Mexico fortsetter i disse dager. Avtalen som er oppnådd gir imidlertid allerede en første konkret effekt. Etter kunngjøringen ga det amerikanske finansdepartementet oljeselskapet Chevron en lisens til å utvide sine forretningsaktiviteter i Venezuela gitt. Dette inkluderer også tillatelse til å importere venezuelansk råolje til USA, men med restriksjoner på betalinger til Venezuela. Godkjenningen gir «ytterligere åpenhet til den venezuelanske oljesektoren,» sa Chevron i en uttalelse, og lar selskapet dra nytte av salget av olje produsert i Venezuela. Forholdene hindrer Chevron i å hjelpe Venezuela med å utvikle nye oljefelt.

«Denne handlingen reflekterer USAs langvarige politikk med å implementere målrettede sanksjoner basert på konkrete handlinger som lindrer lidelsene til det venezuelanske folket og bidrar til å gjenopprette demokratiet,» sa det amerikanske finansdepartementet i en pressemelding. Maduro omgikk delvis Washingtons oljesektorsanksjoner med hjelp fra Russland og Iran. Det gjenstår å se om lettelsen av sanksjonene vil overbevise regimet i Caracas til å ta ytterligere grep. Noen venezuelanske og amerikanske kritikere har uttrykt bekymring for at tilførsel av kontanter fra frigjøring av frosne midler kan styrke Maduros posisjon foran valget i 2024.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *