Verdens største offentlige fond taper titalls milliarder

Finansiell17. august ’22 15:32Endret 18. aug ’22 11:17Forfatter: PA

Det norske statsformuesfondet, det største i verden, tapte mer enn 171 milliarder euro i årets første seks måneder. Det enorme tapet var forårsaket av det kraftige fallet i aksjekursene i første halvår, da markedsstemningen ble presset av renteøkninger, bekymring for høy inflasjon og invasjonen av russeren fra Ukraina.

(Unsplash)

Statens fond ble opprettet på 1990-tallet for å investere norske olje- og gassinntekter i utlandet. Fondet har eiendeler på nesten 1,3 billioner euro og eierandeler i rundt 9 000 selskaper. Mesteparten av investeringene er i aksjer, som ga -17 %. Spesielt investeringer i teknologiaksjer gjorde mye mindre, med et tap på 28 %.

Les også | Sosial uro i Storbritannia på grunn av inflasjonskrisen

Norge mister ikke søvn over tap

Investeringer i obligasjoner falt med over 9 %. Investeringer i unotert eiendom ga derimot mer enn 7 % mer, men disse investeringene utgjør kun 3 % av den totale porteføljen.

Børsanalytiker Corné van Zeijl påpeker at Norge ikke nødvendigvis mister søvn over store tap. «Basert på deres benchmarks overgikk de forventningene. Så de sier også til seg selv at de gjorde det ganske bra, selv om fjorten prosent tap er dramatisk.

For Norge blir det et slags deja vu-øyeblikk. Det er ikke engang deres verste periode. I 2008 var det enda verre og de tapte 23 %. Men de overvant det også. La oss håpe for dem at det skjer denne gangen også.

Les også | Norge setter opp renten med 50 basispunkter

Avhendet russisk investering

Den norske regjeringen besluttet 27. februar å trekke russiske investeringer fra fondet som svar på landets invasjon av Ukraina. Gjennomføringen av denne avgjørelsen har imidlertid blitt forsinket fordi Moskva har forbudt utlendinger å handle på sine aksjemarkeder. Ved utgangen av 2021 hadde fondet rundt 2,7 milliarder euro i russiske investeringer. Etter den russiske invasjonen var disse investeringene verdt bare 250 millioner euro i mars. Russiske interesser er nå frosset og kan selges senere.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *