Videospill og to fjernsyn i en 30 kvadratmeter stor celle er ikke bra

Breivik, nå 37, hilste ved ankomsten til den spesialutstyrte rettssalen i Schieen fengsel journalister med en nazihilsen, akkurat som han hadde gjort i april i fjor da saken hans ble behandlet i Oslo tingrett.

Siden han ble dømt for massedrap for fem år siden, har Breiviks ekstremistiske synspunkter blitt enda sterkere, sa statsadvokat Fredrik Sejerstedt i starten av høringen.

«Før [2011.gada] 22. juli var Anders Behring-Breivik den farligste mannen i Norge. Det er vanskelig å fastslå hvor farlig han er i dag, og enda vanskeligere å fastslå hvor farlig han vil være i morgen, neste år eller ti år fra nå, la Sejerstedt til. Men hans høyreorienterte synspunkter er forsterket. Han er fortsatt en høyreekstremist. »

22. juli 2011 gjennomførte Breivik to blodige angrep. Først detonerte han en mine i nærheten av en regjeringsbygning i Oslo, og drepte åtte mennesker, deretter massakrerte han, forkledd som politimann, 69 mennesker på en sommerleir til Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon på Utøya.

Dette er den verste forbrytelsen som er begått i Norge siden andre verdenskrig.

Breivik saksøkte staten på grunn av forholdene for fengslingen hans, som krenket hans menneskerettigheter.

I april i fjor anerkjente Oslo tingrett at det å holde Breivik på isolat krenket fangens menneskerettigheter, garantert av artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Retten avviste imidlertid Breiviks påstand om at overvåking av korrespondansen hans utgjorde et brudd på artikkel 8 i konvensjonen som garanterer privatlivets ukrenkelighet.

Breivik hevdet å ha begått drapene fordi han motsatte seg statsstøttet multikulturalisme. I august 2012 ble han dømt til 21 års fengsel, som kan forlenges dersom han fortsatt anses som farlig etter denne dommen.

Mange vil være enige om at forholdene for Breiviks soning var ganske hyggelige. Den har tre kombinerte celler hvis totale areal er 30 kvadratmeter. Den har muligheten til å spille videospill og se på TV-programmer. For denne anledningen bruker Breivik to fjernsyn.

Selv om han også har en datamaskin, har den ikke tilgang til nettet. Breivik kommer også med treningsapparater, aviser og bøker.

LETA/Foto: AP, EPA/Scanpix/LETA

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *