Viser Skandinavia at det ikke finnes noen god koronatilnærming?

For det første er reglene i Nederland strengere enn i noen av de fire nordeuropeiske landene. Dette er Danmark, Sverige, Norge og Finland. Men koronatiltakene til disse fire landene skiller seg fra hverandre. Og effekten også.

Skandinavia viser at en streng tilnærming ikke nødvendigvis fører til færre infeksjoner enn et naboland med mindre strenge regler. Først av alt, her er reglene etter land:

Danmark

Maksimal gruppestørrelse er ti personer, også for bryllup. Alle danske Premier League-kamper er avlyst. Cateringsektoren er åpen i Danmark, men restauranter, barer og kafeer må stenge klokken 22.00. Arrangementer avlyses og maske er obligatorisk på nesten alle offentlige steder.

De ovennevnte tiltakene kunne ikke forhindre økningen i antall infeksjoner i Danmark. Denne uken ble det derfor innført strengere tiltak i 38 såkalte risikoområder, inkludert hovedstaden København. Klasser på skoler og universiteter undervises nå utelukkende online. Videre, akkurat som i Nederland, kan cateringsektoren bare åpne for takeaway og kulturinstitusjoner må stenge.

Sverige

Siden starten av koronakrisen har Sverige for mange vært kjent som det europeiske landet hvor alt fortsatt er mulig. Sverige prøver å justere dette bildet litt gjennom en tung andrebølge. Likevel holder svenskene seg stort sett til råd. De ber befolkningen om å ikke bruke offentlig transport, ikke reise til andre regioner og ikke gå på restauranter. Men det er mulig.

Fordi restaurantsektoren er åpen. Maksimalt åtte gjester kan sitte ved et bord. Kommer du med en gruppe på mer enn åtte personer er du velkommen. Du trenger bare å reservere et andre bord og dette bordet må være en meter unna det andre bordet du har reservert. Det serveres ikke alkohol mellom 22:00 og 11:00.

Maksimal gruppestørrelse er åtte personer, som i storhusholdningssektoren. Ved begravelsen er det bare 20. I tillegg er det innreiseforbud til landet, men det som er påfallende: kun for personer utenfor EU. Kommer du fra EU, Norge, Sveits eller Storbritannia, er du velkommen. Forutsatt selvfølgelig at landet du kommer fra tillater det. Endelig er det ikke obligatorisk med masker, selv på sykehjem.

Norge

Norge har en strengere maksimal gruppestørrelse enn Danmark og Sverige. Du har ikke lov til å ha mer enn fem gjester hjemme hos deg. Nordmenn må i likhet med sine naboland holde en meters avstand til hverandre. Barneskolebarn er ikke pålagt å gjøre dette. Men når disse barna besøker besteforeldrene sine, må de holde en avstand på ikke én, men to meter.

Serveringssektoren er åpen. Ingen alkohol vil bli servert etter midnatt, ingen nye gjester slipper inn etter kl. 22.00 og alle som sitter må legge igjen kontaktinformasjonen sin.

Norge er strenge når det gjelder reise. Nordmenn oppfordres til ikke å reise til andre regioner. Å reise i Norge er vanskelig for utlendinger. Først må du presentere et negativt testresultat som ikke er eldre enn 72 timer. Hvis du ikke jobber eller bor i Norge, så må du gå til et såkalt karantenehotell hvor du skal testes og i karantene i minst ti dager.

Finland

Den finske tilnærmingen er ganske fleksibel. Reise til Finland er tillatt og reise til Finland fra EU-land er også mulig. Ved ankomst vil du bli bedt om å sette i karantene i fjorten dager eller ta to frivillige koronatester i bytte mot en kortere karantene, men dette er ikke obligatorisk. Du kan til og med reise inn i Finland fra en rekke ikke-europeiske land.

Cateringsektoren er åpen i hele Finland. Det er ingen begrensninger før når de kan være åpne. I de fleste områder er det ulovlig å servere alkohol etter midnatt. Spisesteder som primært serverer alkohol kan holde åpent til kl. 01.00 og kan ikke åpne før tidligst kl. 14.00. I enkelte regioner hvor antallet forurensninger er høyere, er det pålagt en stengetid og kun et begrenset antall personer kan innkvarteres. Arrangementer er tillatt i Finland, forutsatt at besøkende kan holde tilstrekkelig avstand til hverandre.

Norge og Finland gjør det bedre

Samlet sett er Danmark og Norge strengere enn Sverige og Finland på mange områder. Vi forventer derfor at Danmark og Norge vil være bedre i stand til å kontrollere koronaviruset. Men det viser seg at det ikke er tilfelle. Dette er antall infeksjoner per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene:

I Norge, med en strengere tilnærming, og i Finland, med en mer fleksibel tilnærming, klarer de å holde antall infeksjoner under kontroll. Dette er mye mindre tilfellet i Danmark, som er litt strengere, hvor antall infeksjoner per 100 000 innbyggere er nesten likt vårt. Sverige, kjent for sin fleksible tilnærming, har flest: 739.

Flere faktorer

Betyr dette at det er umulig å bestemme riktig tilnærming til koronavirus? Denne konklusjonen er fortsatt for tidlig. Ifølge Petra Broomans, en skandinavisk ekspert fra Universitetet i Groningen, spiller flere faktorer inn. «For det første er tilnærmingen forskjellig mellom land. Men befolkningstetthet spiller også en stor rolle,» forklarer Broomans.

«Norge har en befolkningstetthet på 14 personer per kvadratkilometer. Finland 16, Sverige 23 og Danmark 136. Dette kan for eksempel forklare hvorfor Danmark kommer dårligere ut i antall. Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell sa i et intervju at Norge og Finland er unntak, siden de er svært tynt befolket.»

«Innflytelsen fra urbane områder er viktig,» sier Broomans. «Spesielt Danmark og Sverige har en rekke områder med store byer og derfor mange mennesker nær hverandre, som København-regionen, Skåne-provinsen i Sverige og Stockholm-regionen.»

Nordmenn reservert

Skandinaver er generelt ganske lydige. Men ifølge Broomans er det en rekke små forskjeller. «Nordmenn er litt mer tilbakeholdne enn svensker. Så mange nordmenn er ikke like bekymret for å bli isolert. Spesielt hvis de kan isolere seg i sin vakre natur. Sosiale kontakter etter jobb er også mer vanlig i Sverige enn «i Norge. Og mer kontakt betyr mer risiko.»

Broomans fortsetter: «Visst, i de store svenske byene er folk mer åpne for kontakt. Det er ikke dermed sagt at landsbygdssvensker ville ha store problemer med å bli isolert. Uansett er forskjellen mellom by og landsbygd stor. Byområdene er for det meste i Sverige. Som også spiller en rolle: det er et lunefullt virus som ikke har noen nasjonal karakter.

Ingen garanti

Det kan faktisk ikke sies at dagens gode tall for Norge og Finland er en garanti for fremtiden. Dette kan sees i Tyskland. I flere måneder ble våre østlige naboer sett på som et land som hadde lykkes med å holde viruset inne. Likevel ble det kunngjort en ny lockdown i dag da tallene nå øker raskt.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *