Vokt dere for spionen. Hvem og hvorfor er Marcin Warchoł skummel?

«Innen slutten av året vil en ny definisjon av spionasje være på plass,» kunngjorde visejustisminister Marcin Warchoł. Dette er imidlertid tomme ord: Sejmen har ikke engang levert et utkast til endring av regelverket ennå.

Et prosjekt som ikke eksisterer

Medieuttalelser fra portalministeren wpolityce.pl og radiomaryja.pl i slutten av oktober og november er entydige – departementet har utarbeidet et utkast til endring av straffeloven. I følge portalen wpolityce.pl (ifølge PAP): «Vi har gjort avtaler mellom Justisdepartementet og innenriks- og administrasjonsdepartementet. Vi har utarbeidet løsningsformen klar for parlamentarisk arbeid. J Jeg håper at Stortinget vil håndtere dem umiddelbart. Avgjørelsen i denne saken ligger hos marskalken fra Sejmen.

Vi ba Justisdepartementet komme med utkastet. Som svar fikk vi en forklaring om at «utkastet til endring av straffeloven knyttet til spionasjeforbrytelsen er et parlamentarisk initiativ, som også ble bemerket i pressepublikasjoner. Et parlamentarisk lovforslag, i samsvar med prosedyrereglene for Sejmen i Republikken Polen, etter å ha blitt sendt til Marshal of the Sejm, publiseres i informasjonssystemet til Sejm.

Sejmen mottok imidlertid heller ikke et slikt dokument (før 28. november). Forutsatt at hvis prosjektet eksisterer, bør Justisdepartementet, representert ved minister Warchoł, informeres om det, og vi ba dem igjen gi oss det. I mellomtiden begynner man å mistenke at prosjektet rett og slett ikke eksisterer.

Definisjonen av spionasje

Spionforbrytelsen og straffene for å begå den er definert i art. 130 i straffeloven.

§ 1. Den som er involvert i utenlandsk etterretningsvirksomhet mot republikken Polen, straffes med fengsel fra ett år til 10 år.

§ 2. Hvem som, mens han deltar i et utenlandsk intervju eller handler på dets vegne, gir dette intervjuet meldinger hvis overføring kan forårsake skade for republikken Polen, skal straffes med fengsel i minst 3 år.

§ 3. Gjelder en forvaringsstraff på mellom 6 måneder og 2 år.

§ 4. Den som organiserer eller leder utenlandsk etterretningsvirksomhet, straffes med en fengselsstraff på minst 5 år eller en fengselsstraff på 25 år.

Statsråden varsler store endringer i definisjonen av spionasje og skjerpede straffer for spionasje. Kunngjøringene høres like urovekkende ut som de er vage: «Angående svik mot fedrelandet – en svært kritikkverdig forbrytelse, her fantes det dessverre ingen forskrifter som skulle straffe denne type oppførsel. Derfor innfører vi en definisjon av etterretningsvirksomhet i straffeloven. Det vil bli en sanksjon for å delta i utenlandsk etterretning, men også for å utføre etterretningsvirksomhet [rozumianej] som et sett av atferd utført til skade for eget land», truet viseministeren i begynnelsen av november.

Partiet truer, så valget nærmer seg

Det pågår en krig i Ukraina. Den økte årvåkenheten er derfor forståelig. Men under disse omstendighetene trenger vi en diskusjon om trusselen. Det er fra dette konkrete prosjekter og rettsutvikling må utledes. Det enkle faktum å kunngjøre alvorlige konsekvenser gjør ikke annet enn å øke følelsen av fare.

Hvem skal være redd? Og det andre spørsmålet (mer interessant i sammenheng med det kommende valget): hvem vil beskytte oss mot denne trusselen? Å spille velgerne med frykt – det har blitt gjort før. Faktum er at dette ikke forbedrer sikkerheten vår på noen måte.

Anna Obem

Samarbeid: Rozalia Bielińska, Dominika Chachuła, Wojciech Klicki


Organisasjonens virksomhet i årene 2022-24 er medfinansiert av norske midler under programmet Aktive borgere – Nasjonalt fond.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *