Volodymyr Zelenskyj ringer raskt

DDen ukrainske regjeringen oppfordrer ham innstendig til å bruke de lovede F-16 jagerflyene mot den russiske aggressoren så snart som mulig. «Vårt mål er å komme nærmere tiden da F-16 vil hjelpe oss å avvise russiske terrorister. Så snart som mulig,» skrev president Volodymyr Zelenskyy fredag ​​kveld på Plattform X, tidligere Twitter. Norge har også forpliktet seg til å levere F- 16s til Ukraina.

Totalt er flere titalls fly involvert. Nøyaktig leveringstid er uklart. Med disse kampflyene ønsker Ukraina å øke effektiviteten av sin motoffensiv mot russiske angrep og fremfor alt beskytte sitt luftrom – så vel som sine luftvernsystemer – bedre enn før. Russland truer på sin side med at bruk av jagerfly vil gjøre krigen enda blodigere.

«Vårt utenlandsteam jobber med å utvide treningsoppdrag så mye som mulig,» sa Zelenskyj i kveldsvideomeldingen. «Vårt militær forbereder infrastrukturen så raskt som mulig og sender piloter og ingeniører til trening. Vi må sørge for at Ukraina er fullt forberedt. Tidligere sa han at F-16-ene skulle leveres når pilotene har fullført opplæringen.

Etter en samtale med USAs president Joe Biden dagen før, sa Zelensky at USA også var involvert i opplæring av piloter og ingeniører. Han kunngjorde også at nye forsvarsprogrammer ville bli utarbeidet for å møte behovene til soldater ved fronten. Han ga ikke detaljer.

Ukrainske medier: Droneangrep på Krim

I følge ukrainske medier angrep den ukrainske hemmelige tjenesten SBU og de væpnede styrkene i Kiev militære stillinger med droner på Krim-halvøya i Svartehavet, annektert av Russland. Det er dusinvis av døde og skadde, rapporterte Ukrajinska Pravda fredag, med henvisning til kunnskapsrike SBU-kretser. Et bilde av røykskyer ble også lagt ut. Som et resultat ble den 126. brigaden til den russiske Svartehavsflåten angivelig angrepet i landsbyen Perevalnoe, ikke langt fra Simferopol, hovedstaden på Krim. Informasjonen var ikke uavhengig verifiserbar. I utgangspunktet forelå ingen informasjon fra russisk side.

Ifølge rapporter traff dronene også et ammunisjonslager, og omgår russiske luftvernsystemer. Militær teknologi ble også hardt skadet, heter det i uttalelsen. De russiske okkupantene var ikke forberedt på den spesielle operasjonen til SBU og de ukrainske væpnede styrker.

Tidligere har det russiske forsvarsdepartementet og krimmyndighetene gjentatte ganger rapportert nedskytingen av ukrainske droner. I flere uker har Ukraina rettet seg mot flere og flere mål på halvøya som ble annektert av Russland i 2014. Etter mer enn halvannet år med krig ønsker de å bruke sin motoffensiv til å gjenerobre både Krim og alle andre okkuperte områder. Det angrepne landet er avhengig av vestens militære støtte mot de langt overlegne russiske væpnede styrkene.

Selenskyj satser på samarbeid med Tyrkia

I sin videomelding informerte Zelenskyj om et møte med den tyrkiske utenriksministeren Hakan Fidan, som var på sitt første offisielle besøk i Kiev. «Sammen med Tyrkia kan vi gjenopprette sikkerheten steg for steg,» sa Zelenskyj, også med tanke på Russlands kansellering av avtalen om å sende ukrainsk korn over Svartehavet til Tyrkia. Ukraina har som mål å gjenoppta sin eksport uten å involvere Russland i forhandlingene.

I slutten av juli trakk Russland seg fra denne viktige avtalen for verdens matsikkerhet og konkluderte takket være Tyrkias og FNs mekling. Siden den gang er det ikke lenger en sikker maritim korridor for eksport. Tyrkia, som er medlem av NATO, har tette bånd med Ukraina og Russland. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gjentatte ganger tilbudt å mekle i konflikten mellom Kiev og Moskva, men han forsvarer også sine egne interesser.

Zelensky kunngjorde også nye initiativ på diplomatisk nivå for høsten, «nye skritt med våre partnere for å styrke Ukraina». På nasjonalt nivå vil nye lovgivningsinitiativer mot statlige tjenestemenn bli lansert, som ikke vil styrke Ukraina, men snarere svekke det. Selenskyj ga ingen detaljer. Han har imidlertid gjentatte ganger varslet en mer målbevisst kamp mot korrupsjon innenfor statsapparatet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *