Norge kronet igjen

Mathieu WARNIER, Media365, publisert søndag 20. november 2022 kl. 22:50

På slutten av en finale som Danmark dominerte i mer enn 50 minutter, tok Norge avgjørelsen og vant sin niende europeiske tittel (25-27), og sikret samtidig en billett til Paris 2024.

Norge er fortsatt flaggskipnasjonen innen håndball for kvinner i Europa! Spillerne til Thorir Hergeisson vant sin niende kontinentale tittel denne søndagen etter en finale mot Danmark som lenge ikke ønsket å smile til dem. Etter at åpneren signerte Louise Burgaard (6 mål fra 9 skudd), var det faktisk danskene som tok kontroll over kampen, og påførte motstanderne 7-2 i løpet av tolv minutter for å utgjøre en madrass på fem lengder. Nordmennene kunne imidlertid svare i et utbrudd av stolthet ledet av Nora Mørk (8 mål på 9 skudd), noe som gjorde at de kunne redusere avstanden til to enheter med sju minutter igjen før de returnerte til garderoben. Likevel satte det danske utvalget inn et siste dytt før de returnerte til garderoben for å presse Norge fire lengder tilbake før uunngåelige Nora Mørk reduserte igjen like før buzzeren. I starten av andre akt gikk de to lagene slag for slag. Marginen svingte deretter mellom to og tre mål i ti minutter.

Fantastisk Norge!

Det var da Rikke Iversen (2 mål på 2 skudd) og deretter Sarah Iversen (1 mål på 3 skudd) scoret i rask rekkefølge for å bringe Danmark tilbake fire skritt foran. For å måtte reagere strammet nordmennene så kampen i forsvar med Silje Solberg (9 redninger med 33 % effektivitet) som ble til en skikkelig mur. Faktisk, i løpet av de siste 17 minuttene av denne finalen, slapp hun bare inn tre mål og lot angrepet hennes ha ekstra ammunisjon. En 4-0 gjorde først at Norge kunne komme tilbake til likestilling i starten av de siste ti minuttene. Det var en serie på tre mål scoret på rad av turneringens beste spiller Henny Reistad (3 mål på 8 skudd) og Stine Oftedal (3 mål på 6 skudd) som beseglet skjebnen til dette møtet, Mie Hojlund (2 mål på 5 mål) skudd) sparer æren på den siste handlingen. Norge vinner med to lengder (25-27) og tar nok en gang den kontinentale tronen. En suksess som nå åpner dørene til kvinneturneringen ved de olympiske leker i Paris 2024. Bortsett fra Montenegro i 2012 og Les Bleues i 2018, har nordmennene vunnet syv av de ni siste utgavene av EM for kvinner.