Musikk, museenes nye muse

Lytte til en konsert omgitt av malerier av mestere? Det er nå vanlig i de største parisiske museene, som ønsker å avskaffe grensene mellom kunst.

Bør kunstverk betraktes i stillhet? Eller tvert imot bli badet i musikk, nære den med en rikere fantasi, gi den en sterkere følelsesmessig tetthet, og dermed vende mot denne «totale kunsten» Richard Wagner drømte om? I denne eldgamle debatten har parisiske museer nå bestemt seg: ja, musikk har sin plass i deres gallerier. Så mye at de fleste nå har egne konsertsesonger.

Hvis vi ekskluderer de offisielle seremoniene fra Napoleonstiden ved Museum of French Monuments (nå School of Fine Arts), der orkestre spilte bak et forheng, kan vi vurdere at «musico-museum»-eventyret begynte i hovedstaden i 1967, ved museet for moderne kunst i byen Paris, med opprettelsen av ARC (animasjon, forskning, konfrontasjon). « Det var et tverrfaglig avantgarde eksperimentelt laboratorium, født under drivkraften til kuratoren Pierre Gaudibert, sier Dominique Poulot, museumshistoriker og professor ved Paris I. Han inviterte musikere som John Cage dit. » Det var også tiden da Iannis Xenakis presenterte i badene til middelalderens museum sin Polytop av Cluny (1972-1974), lyd- og lysshow, det første verket med samtidsmusikk som ble plassert i et museum for gammel kunst.

Recital av Sir Andràs Schiff ved Fondation Louis-Vuitton.

Benjamin Viallatte / , © Louis Vuitton Foundation / Benjamin Viallatte

1986, et nytt vendepunkt: Da Orsay åpnet dørene, oppdaget publikum et auditorium der – det var første gang et museum skaffet seg slikt utstyr. «Prosjektet, opprinnelig, skulle gjøre Orsay til et «kulturmuseum», som ikke bare redegjorde for kunstnerisk skapelse, men også for de sosioøkonomiske forholdene rundt denne skapningen, fra et ganske marxistisk perspektiv. Ideen ble støttet av Giscard, som merkelig nok hadde blitt fascinert av sovjetiske litterære museer. Den overlevde en tid etter ankomsten av venstresiden, i 1981. Så tok tilhengerne av kunsten tilbake makten, men auditoriet ble værende. » I dette 347-seters lokalet fester vi torsdag kveld og tirsdagslunsj med konserter med Grieg, Debussy og andre komponister fra etablissementets referanseperiode (1848-1914). Mens de er i utstillingsgalleriene, fire ganger i året, under «musikalske vandringer», vibrerer impresjonistenes lerreter til lyden av pianostemmeduetter valgt i samarbeid med Royaumont Foundation, på programmer med løgn og melodier. «Vi tilbyr besøkende en forbedret visjon av maleriet», forklarer Sandra Bernhard, programmeringssjef, som tidligere jobbet for Mezzo og Orchestre de Paris. Skipet er vert for større formater, ofte med lyd. Uten å glemme disse festlige begivenhetene som «curieuses nocturnes», hvor museet blir helt til dansegulv og hvor vi svaier et glass i hånden til poplyder eller DJ-mikser. I en bekymring for å spille de estetiske sjokk, er strategien til institusjonen nå å «å komme ut av en for «nittende-nittende århundre» tilnærminge », insisterer programmereren. Men også av «få musikken ut av auditoriet» å okkupere de andre plassene bedre og dermed nå ut til andre publikummere enn bare musikkelskere.

Konsert av Orchestre de Paris på Musée Orsay.

Konsert av Orchestre de Paris på Musée Orsay.

Sophie Crepy

I dette kappløpet om desibel og sekstendetoner er ikke Louvre å overgå. Hvis palasset, fra Henrik II til Ludvig XIV, ofte runget til lyden av hoffballetter og italienske operaer, så ble det på 1700-tallet spilt fasjonable flotte sider på Tuileriene av Spiritual Concert (Årstidene av Vivaldi, den Stabat Mater de Pergolèse …), falt det i relativ stillhet da de revolusjonære i 1793 konverterte det til et museum. Det tok to hundre år før musikken kom tilbake dit med stor fanfare, med innvielsen i 1989 av et auditorium som en del av «Grand Louvre»-prosjektet, i seg selv en integrert del av François Mitterrands «store verk». Et 420-seters rom som ligger under Pei-pyramiden, som i fjor tok navnet Michel Laclotte, direktør fra 1987 til 1995, etter hans død. På tretti år har det blitt gitt mer enn tusen konserter der, som gjenspeiler de permanente samlingene og midlertidige utstillingene. Sébastien Daucé, leder for Correspondances-ensemblet og kjent med monumentet, beskriver sensasjonene han opplever når han opptrer i Salle des Caryatids: «Det er en ånd i stedet som betinger vår måte å spille på. Det gir oss en mer intens opplevelse, en inspirasjon. Ved sin bevegelige og flyktige side gir musikk et naturlig komplement til skulpturer eller malerier som per definisjon ikke beveger seg. »

Utvid til andre målgrupper

Men, utover det estetiske aspektet, reagerer musikernes irrupsjon i museene også på et mer politisk ønske om kulturell demokratisering. Målet er å utvide publikum, forynge dem, for å gjøre mer dynamiske og attraktive steder som anses statiske og utdaterte. «Vi kunne ikke tenke oss et museum i dag uten musikk, det er en del av de nødvendige formidlingene», sier Dominique Poulot, som bemerker «en trivialisering av musikalsk akkompagnement». Og historikeren nevner eksemplet med disse nordamerikanske museene som «bruk musikk som i heiser». Det ville til og med eksistere av «spesialbokser» i markedsføring av bakgrunnsmusikk til museumsbruk. «Det skaper en vennlig og «deltakende» atmosfære. Det antas at «opplevelsen» vil være bedre for den besøkende, at den vil gjøre ham mer mottakelig og oppmuntre ham til å bli lenger. Musikken blir adjuvansen til en kul side av museet. » Til syvende og sist, er denne i ferd med å bli forvandlet til et underholdningssted som alle andre? Et kultursenter i vid forstand hvor grensene mellom kunstartene ville bli utvannet? En retur, på en måte, til opprinnelsesbegrepet: det av Mouseion av Ptolemaios, i Alexandria (290 f.Kr.), betraktet som stamfaren til museene, der de ni musene snakket sammen.


Program rundt Ludvig XIVs regjeringstid, med Harmonisk dikt og mezzosopranen Adèle Charvet. 16. november kl. 20.00 Louvre-museet, 1eh. €15-35.

Norsk nasjonalballett, med Nils Petter Molvær (trompet). 22. og 23. november kl. 19.00 og 20.30 Nave of Musée d’Orsay, 7e. €10-14 (billett kombinert med besøk til Munch-utstillingen).

Celloseptett av Gautier Capuçon, fra «klassen av fortreffelighet» arrangert av Vuitton Foundation. 26. november kl. 20.30 Louis-Vuitton Foundation, 8, av. av Mahatma-Gandhi, 16e. €15-25.

Og også: Museum of Romantic Life, Museum of Modern Art i Paris, Orangerie…

«Curieuse nocturne» rundt Sam Szafran, konserter og forestillinger med popkomponist Uèle Lamore. 9. november kl. 19.30-23.00 Orangerimuseet, rom til Vannliljer. Tuileries Garden, 1eh. Mot fremvisning av inngangsbilletten (10-12,50 €).

Fransk ungdomsorkester (dir. og fiolin: Julien Chauvin), Mozart, Beethoven. 9. november kl. 20.00 Louvre-museet, 1eh . €10-22.

“Romantiske konserter på museet” 15. november kl. 18.30 Museum of Romantic Life, 16, rue Chaptal, 9e. GRATIS INNGANG.

“Musikk på Louvre”, program sentrert om begynnelsen av Ludvig XIVs regjeringstid. Med Adèle Charvet (mezzosopran) og Det harmoniske diktet (regi: Vincent Dumestre). 16. november kl. 20 Louvre-museet. €15-35.

«Musikk og Munch», med Marianne Beate Kielland (mezzosopran) og Nils Anders Mortensen (piano). 17. november kl. 20.00 Orsay-museet, 7e, auditorium. €8-36.

Konserter i forbindelse med utstillingen «Ting. En historie om stilleben». Med Béla-kvartetten og Wilhem Latchoumia ved pianoet (18. nov.) og den Paris perkusjonsgruppe (7. desember). 18. november og 7. desember kl. 20 Louvre-museet. €10-22.

Norges Nasjonalballett, med Nils Petter Molvær (trompet og komposisjon). 22. og 23. november, 19.00 og 20.30 Orsay Museum (skip). €10-14 (billett kombinert med besøk til Munch-utstillingen).

“Kokoschka og musikk”, konsert og vandring med kompaniet Miroirsexpands og sopranen Marie-Laure Garnier. 24. november kl. 19.00 Paris Museum of Modern Art, 11, av. av president-Wilson, 16ᵉ. GRATIS INNGANG.

Museum for romantisk liv. Konsert på barokk og romantiske instrumenter av Double Face-settet. 25. november kl. 18.30 5-9 €.

«Capucelli»-recitasjon, celloseptett fra Gautier Capuçons «klasse av fortreffelighet». Kreasjoner og oppdrag fra Vuitton Foundation (Dessner, Dubugnon, Connesson, Mantovani. 26. november kl. 20.30 Fondation Louis-Vuitton, 8, av. du Mahatma-Gandhi, 16ᵉ. €15-25.

«For hennes majestet», program rundt Charles II av Englands regjeringstid. Ensemble Correspondances (dir.: Sébastien Daucé). 6. januar kl. 20 Louvre-museet. €15-35.

Denne artikkelen er gratis tilgjengelig i dag For å støtte oss, abonner! Spesialtilbud – 29,99€ for 1 år

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *