Norsk fergetjeneste nekter elbiler på grunn av brannfare: overdrevet?

En brennende elbil blir ikke bare slukket. På grunn av tilstedeværelsen av batterier i biler kan brannen fyres opp igjen og igjen, noe som gjør det svært vanskelig å slukke. Noen ganger plasseres elbiler i et såkalt nedsenkningsbad hvor de er helt nedsenket. Men på en båt har du ikke bare en sugetank for hånden. For å begrense sikkerhetsrisikoen har det norske selskapet Havila Kystruten, som tilbyr overfarter som varer i flere dager, derfor besluttet å forby alle biler uten drivstoff. Det er det samfunnet sier Næringsportal Norge.

«Det du ser er at en slags dikotomi finner sted», sier motorjournalist Werner Budding mot Editie NL. «På den ene siden har du fergeselskaper som installerer ladestasjoner. Og på den andre har du cruiseskip som forbyr elektriske kjøretøy.» Han synes et forbud er litt overkill.

«Det virker som det er en slags feil i elbiler som tar fyr hele tiden. Men det er virkelig ikke som en elektrisk bil som tar fyr spontant.» Likevel er elbiler faktisk utsatt for brann. «Hvis du ikke bruker de riktige ledningene for å lade, kan det oppstå brann.»

Av denne grunn er det forbudt å lade elektriske kjøretøy om bord på Stena Line-ferger som også går fra Hook of Holland. «Alle personbiler er slått av og frakoblet når de er på sjøen,» sa en talsperson til Editie NL. «Lading av elektriske kjøretøy er ikke tillatt om bord på våre skip, noe som ytterligere reduserer risikoen for potensielle hendelser.» Personalet er opplært i å slå av elektriske kjøretøy. Men å forby elektriske kjøretøy er ikke et alternativ, ifølge Stena Line. «Som et selskap støtter vi og vil fortsette å støtte bruken av miljøvennlige kjøretøy av våre kunder, så det er ingen restriksjoner på reiser med elbiler.»

Ulykke

Selv om elbiler ikke lades, er de fortsatt i fare for å ta fyr, sier Nils Rosmuller, lektor i energi og transportsikkerhet ved Nederlandsk institutt for offentlig sikkerhet, til Editie NL. «Et skadet batteri øker risikoen for kortslutning. Hvis du har hatt en kollisjon og det ikke er andre skader, kan batteriet fortsatt være skadet. Så få alltid bilen din undersøkt grundig etter en kollisjon.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *