Grand Prix Melody, Enigma | Gåte vant den norske Melodi Grand Prix-finalen

Etter en intens finale i Trondheim var det endelig en vinner som skal konkurrere i den internasjonale finalen i Malmö, Sverige.

Ni deltakere kjempet om seieren under den prestisjetunge musikalkonkurransen, hvor flere etablerte artister var til stede på scenen.

Deriblant bandet Keiino og musikeren Margaret Berger (38). Begge har deltatt og vunnet den norske musikkkonkurransen tidligere.

Til slutt var det gjengen «Gåte» som gikk seirende ut av trondheimsspøkelsen.

– Vi skal gjøre vårt beste, sa sangerinne Gunnhild Sundli i Gåte, da programleder Fredrik Solvang spurte om de ville vinne Eurovision-finalen i mai.

Nettavisens MGP-kommentator Maria Ludvigsen mener Norge endelig har en sjanse til å vinne i den internasjonale konkurransen.

– Hurra! Nå var Norge bra. Riddle var det eneste gode valget. For første gang på lenge har vi en reell vinnersjanse. Vinner vi ikke, havner vi definitivt blant de fem beste, sier Ludvigsen

Dette har ikke skjedd siden 2006

Gruppen består av fem medlemmer og blir det første norske bidraget som synger på norsk på Eurovision siden 2006. Da var det Christine Guldbrandsen som vant med låten “Alvedansen”.

Låten deres «Ulveham» har lenge vært en het favoritt i årets MGP-konkurranse, og med sin kombinasjon av tradisjonell norsk folkemusikk og eksplosiv rock har det norske folk bestemt at bandet skal representere Norge i den internasjonale finalen i Eurovision.

Les også: – Det er bare en sang vi bør sende til Eurovision-finalen

Vinneren av den norske finalen kåres basert på den totale poengsummen til en internasjonal jury og det norske folks stemmer. Jurystemmer teller 40 prosent, mens norske stemmer teller 60 prosent.

I år sto det til syvende og sist mellom Gåte og gruppa Keiino, men etter at de norske stemmene var talt opp vant førstnevnte gruppe knepent. Gåte fikk totalt 250 stemmer, hvorav 174 kom fra det norske folk, mens de resterende 76 poengene kom fra den internasjonale juryen.

Keiino hadde fått 98 poeng fra juryen og trengte 153 poeng fra de norske stemmene for å vinne. Da gruppen ble beseiret, fikk de bare 146 stemmer fra det norske folk.

Jeg måtte bytte sang i siste liten

I det siste måtte Gåte bytte låt før finalen. Årsaken var de strenge reglene til European Broadcasting Union (EBU), som krever at Eurovision-musikk kun skal bestå av original skrevet musikk.

Tidligere i konkurransen var gruppens tekst basert på et gammelt kulokk og tekstlinjene var hentet fra en 1000 år gammel middelalderballade, men før finalen skal gruppen ha endret deler av teksten. .

sa MGP-entusiast Anders Tangen NRK tidligere denne uken ble han overrasket over at dette nå var et problem.

– Det overrasker meg litt at rettighetene ikke er avklart 100 prosent i tide. Enten gjennom Gåte eller gjennom NRK. Det ville vært spennende om det kom en nyskrevet tekst på samme måte, sier Tangen til NRK.

Store uenigheter under årets Eurovision

Årets MGP-eventyr har ikke vært helt problemfritt. Demonstrasjoner fant sted flere ganger under de ulike sendingene. De var også til stede utenfor Trondheimsspekteret under selve finalen.

Les også: Det blir ikke så god feststemning på Eurovision i år

I tillegg stormet Rødt-politiker Jorunn Folkvord scenen ved en av årets semifinaler i Oslo tidligere i år.

– Beklager avbruddet, men det er en krig på gang, og vi kan gjøre mer. Norge kan mer, sa Folkvord, som inntok scenen under sendingen.

Konteksten for protestene er krigen som for tiden foregår i Gaza. Mange er uenige i at Israel, som er i forkant av krigen, skal få delta i årets Eurovision Song Contest. Dette har ført til at flere har oppfordret til boikott av årets Eurovision-finale.

Flere vinnere kom tilbake til scenen

Selv om flere etablerte artister har vunnet den norske MGP-finalen tidligere, har ikke Norge vunnet den internasjonale Eurovision-finalen siden 2009. Da var det Alexander Rybak (37) som gikk seirende ut med sangen «Fairytale».

Rybak har representert Norge de siste årene i den internasjonale finalen og var også å se i kveldens finale sammen med en rekke andre vinnere.

Les også: Ny undersøkelse: Debatten om Israel splitter det norske folk

Årets Eurovision-finale finner sted i Malmö, Sverige, med start i mai. Etter fjorårets Eurovision-finale var det svenske Lorine Zineb Nora Talhaoui (40), bedre kjent som Loreen, som vant.

Fjorårets norske bidrag, “Queen of Kings”, med Alessandra Mele i hovedrollen, kom på 5. plass i finalen i England. Dette var Norges beste plassering i Eurovision på ti år.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *