Stor undervannsdrage genererer bærekraftig måneenergi

Det svenske selskapet Minesto genererer bærekraftig måneenergi ved hjelp av en slags tidevannsbasert ubåt. Den oppdaterte modellen er installert på Færøyene og kan levere strøm til rundt tusen hjem.

Bærekraftig energiproduksjon kan gjøres ved hjelp av sol og vind. Ulempen med disse metodene er at de er væravhengige. I motsetning til dette kan tidevannsenergi – også kalt måneenergi – genereres hver dag og er til og med forutsigbar. Å hente energi fra havet brukes allerede av mange bedrifter. Dette er også tilfellet for oppstarten Minesto med den oppdaterte Dragon-modellen, hvorav den første nylig gikk live.

Les også:

Tidevannsstrøm

Det svenske selskapet produserer grønn energi. Dragon 12 er deres nyeste modell, og med 1,2 megawatt er den tolv ganger kraftigere enn forgjengeren Dragon 4. Den nye modellen ser ut som en ubåt, en zeppelin og en stor drage samlet i en.

Dragon 12 ligger i havet, rett under vannoverflaten. Den holdes på plass med en solid kabel. Men ikke helt, for den navigerer i tall takket være en rotor. Vannet gjør da det meste av jobben: havet og tidevannsstrømmene sikrer kontinuiteten i Dragons navigasjon. Formen på åttetallet gjør at den går mer og mer fart, akkurat som en drage i luften som blir slukt av vinden. Den utvunnede energien går så gjennom kabelen til elektrisitetsnettet.

lampe

Først når Dragon 12 genererer energi fra tidevannsstrømmer kalles den måneenergi. Andre havstrømmer er ikke forårsaket av månen.

Færøyene

Dragon 12 ble nylig utplassert til Færøyene, en øygruppe i det nordlige Atlanterhavet i trekanten Skottland-Norge-Island. Dette stedet tilbyr ideelle forhold: i de smale kanalene mellom øyene renner vannet raskere enn gjennomsnittet. Og jo raskere vannstrømmen er, jo mer energi hentes ut.

Martin Edlund, administrerende direktør i Minesto, anser dette som et viktig skritt. «Dragon 12 er utrolig kraftig og effektiv. Den produserer nøyaktig så mye energi som planlagt, for rundt tusen hjem.» Dette oppkjøpet skaper hard konkurranse om andre tidevannskraftverk.

Minesto begynner å sette i drift den andre tidevannsenergien

Kilder: Minesto, NewAtlas, Lys, EU-kommisjonen

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *