Tartu 2024, velkomsten til «byen med kyss»

Isveiene er godt asfaltert mellom de nyavkjølte bygningene og de kraftige eldgamle murene som beskytter den og pynter den med tårn og fangehull. Du stopper for å spørre om noe og folk smiler, og alltid høflige, de informerer deg nøyaktig. Tallinn, vennlighetens hovedstad og den grønne byen i Europa 2023, er hovedporten til dette landet som elsker Italia og, blant dets mange strenge skjønnheter, laget av lagdelinger av danske, svenske og russiske erobrere, reserverer uvanlige overraskelser.

Et eksempel: her er den vakreste moderne bokhandelen på det gamle kontinentet, blant industribygningene i Pohjala. På veggene er installasjonen av Federico Ellade Peruzzotti, «Woman who runs with the wolves» allerede verdt en omvei i dette høflighetens land. Og hva med Fotografiska museet? Portrettene av estiske Toomas Volkmann, som vises frem til 10. mars, er intenst og suverent sjarmerende.

Tartu, Bad Ischl (Østerrike) og Bodø (Norge)

Men nå legger hovedstaden ned septeret og overlater til Tartu. Det er den andre byen i landet, men universitetet, det mest kjente i landet,Estland – faktisk Baltikums Bologna. OG» Tartu den europeiske hovedstaden kultur for 2024 med Bad Ischl (Østerrike) og Bodø (Norge).

Ruinene av Tartu-katedralen ved Andrus Liivamae fra Toomemagi

Tartu Europeisk kulturhovedstad 2024

Å besøke det er en fornøyelse å vokse: gatene er kantet med bygninger med strenge fasader, koselige små turistbutikker, fulle av utskårne tregjenstander. Byens slottsplass har bygninger toppet med klassiske gavler, i nyanser av perlerosa og lysegrå, og en skøytebane lyser opp inngangen med støyende skoleelever som stokker rundt på skøyter og klamrer seg til merkelige «vandrere» i aluminium.

Hovedkvarteret til University of Tartu, MaanusKullamaa

Universitetet i Tartu

Og her i Tartu, med det imponerende universitetshovedkvarteret som ruver over alle bygningene, er det mange uventede underverker. Først gjentakelse «Kyssescene». Udødeliggjort i en bronseskulptur, som romantisk beskyttet av paraplyen over den lyser opp torget foran rådhuset, er det hovedtemaet i denne byen som, tilsynelatende kald og rolig, tvert imot varmes opp av erotikk. Robert Doisneau ville hatt uendelig mange modeller her: For, som alle forklarer, er de mange guttene som myldrer på universitetsrommene veldig overdådige når det kommer til kyssing. For mange år siden ble et par tatt til fange, til glede for Instagram, mens de boltret seg mellom buene på byens bro over elven Emajõgi. Så hvorfor ikke?

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *