Verdens største flytende vindpark i Norge hjelper til med å utvinne olje

Det vestlige og nordeuropeiske hav er kjent for sine sterke vindstrømmer og bør derfor bli et av fundamentene i europeisk energi med bruk av fornybare energikilder. 13. november ble produksjonen av strøm fra den største flytende vindparken i verden startet her Hywind Buffer. Den vil ha totalt 11 turbiner (8MW Siemens Gamesa SG 8.0-167 DD) med en total installert effekt på 88 MW, og med dagens 7 turbiner (1 allerede i drift, 6 andre venter fortsatt på å bli startet i år) og en kapasitet på rundt 60 MW ville tillate prosjektet å bli det kraftigste av sitt slag i verden. Den ligger ca 140 km utenfor kysten av Norge og ble opprettet takket være Equinox med økonomisk støtte fra Enova (et offentlig selskap eid av Miljøverndepartementet) og NOx-fondet. I det første tilfellet var bidraget 2,3 milliarder kroner (5,3 milliarder CZK), i det andre 566 millioner kroner (1,3 milliarder CZK).

De resterende fire turbinene er ferdigstilt og installasjonen skal være ferdig i løpet av neste år. Vannet her er 260 til 300 meter dypt og turbinene er plassert på flytende forankrede konstruksjoner. Energien skal transporteres med et 2,5 km langt kabelsystem. Målet med disse kraftverkene er å gjøre oljeutvinningen litt mer miljøvennlig, dette skal også bidra til større energiuavhengighet i Norge og Europa (selv om dette selvsagt er å «spytte i havet» i pan-europeisk sammenheng). Konkret innebærer dette å levere til de to plattformene Snorre (Equinor, Petoro, ExxonMobil, Idemitsu Petroleum Norge, DEA Norge og Var Energi) og Gullfaks (OMV, Petoro, Equinor). Her vises det også hvor energikrevende oljeutvinning er, da de 88 MW bare skal være nok til å dekke rundt 35 % av deres strømforbruk. Resultatet bør være en reduksjon i produksjonen av karbonutslipp på 200 000 tonn per år.

Den totale kostnaden for å bygge Hywind Tampen var cirka 5 milliarder kroner (11,6 milliarder CZK). La oss prøve å sette det i sammenheng med steinblokkene som er planlagt i Dukovany. Det bør være en produksjon på 1200 MW per blokk, prisen på denne bør være 160 milliarder CZK, men de fleste eksperter er enige om at den heller vil være 200-300 milliarder (for kraftverk under bygging i verden i dag er gjennomsnittsprisen på en effekt på 1200 MW overstiger 210 milliarder). Som et resultat har vi ca. CZK 170-250 millioner per MW. Med tanke på den årlige produksjonen til Dukovan, vil en slik 1200 MW reaktor måtte produsere 8,75 TWh per år, eller ca. 23-34 milliarder CZK for å sikre muligheten for å produsere én TWh per år (ekskludert drivstoff og drift).

Med Hywind Tampen, når det gjelder installert kapasitet, har vi ca. CZK 130 millioner per MW, så i dette tilfellet er det billigere. Det kan imidlertid ikke beregnes på den måten, for vinden blåser ikke hele tiden og vindturbiner produserer betydelig mindre per installert MW enn kjernekraft. Mens Dukovany produserer 7,3 GWh per år per installert MW, har vi for norske vindparker kun rundt 3,3 GWh per installert MW. Dette vindkraftverket vil trolig produsere rundt 290 GWh energi per år, så vi kommer til rundt 40 milliarder CZK for å sikre en TWh per år.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *