ČEZ vil kjøpe kraftvarmeanlegg for gass for 2,5 milliarder kroner. De vil bli levert av Ted og Zeppelin

Små energikilder som brenner naturgass eller biogass og produserer strøm og varme med høy effektivitet. Slik kan kraftvarmeaggregater kort beskrives. CEZ-gruppen ønsker å bygge dem i stor skala, som har valgt leverandør av disse anleggene i årene som kommer. Vinnerne av konkurransen er den tsjekkiske produsenten Tedom og den tyske Zeppelin.

ČEZ delte kontrakten inn i fire deler basert på produksjonen av kraftvarmeenheten (KGJ). Tre budgivere la inn et bud på levering av større enheter med effekt fra 1100 til 4500 kW, vinneren var det tsjekkiske datterselskapet til det tyske selskapet Zeppelin. Verdien av kontrakten er nesten 1,5 milliarder kroner. Tre budgivere konkurrerte også om KGJ-forsyninger med elektrisk kraft fra 100 til 800 kW, men her vant Tedom-selskapet fra Třebíčsko. Kontraktsummen er 986 millioner kroner.

Men alt gikk ikke bra. ČEZ ønsket også å kjøpe mikro KGJ-er med en elektrisk effekt på 20 til 70 kW og mellomstore enheter med en effekt på 950 kW. Men ifølge kunngjøringen i Statens anskaffelsestidende ble dette ikke noe av. Ingen budgivere ga bud eller ČEZ avviste alle bud som utilfredsstillende.

ČEZ lanserte et anbud for leverandører av gassfyrte CHP-enheter, inkludert påfølgende service, i august i fjor. Hvordan Dagbladet rapporterte den gang, dette skjedde etter en foreløpig markedskonsultasjon, der ČEZ henvendte seg til 17 produsenter eller leverandører av slikt energiutstyr. I tillegg til Tedom og Zeppelin er den tyske produsenten Viessmann, norske Bergen Engines, britiske Cummins og italienske AB Energy blant dem som henvendes.

ČEZ Energo er ledende innen små kraftvarme i Tsjekkia, og driver 143 KGJ med en total elektrisk effekt på 117 MW og termisk effekt på 229 MWt. Den fokuserer på varmeproduksjon i små byer, og blant de større kan vi for eksempel nevne installasjon og drift av KGJ i Jablonec nad Nisou. I samarbeid med ČEZ ESCO Group, installerer KGJ også i industriområder, sykehus, skoler og hoteller.

David Tamba

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *