EU-kommisjonen har bedt om opptak av Kroatia, Romania og Bulgaria til Schengen

«Schengen er Europa. Disse tre medlemslandene fortjener å være fullt ut en del av det,» sa EU-kommissær Ylva Johansson på pressekonferansen. «Vententiden har vært lang, jeg vil si for lang,» la hun til.

Siden 2011 har EUs styre betraktet Romania og Bulgaria som kandidater som er klare til å slutte seg til Schengen-området, når det gjelder Kroatia nådde den denne posisjonen i 2019. Etter aksept av de tre landene, ringte også Europaparlamentet flere ganger.

EUs regjeringer har imidlertid det siste ordet, og utvidelsen av Schengen kan bare godkjennes enstemmig i Rådet. En potensiell hindring ser foreløpig ut til å være Nederland, hvis parlament vedtok en resolusjon i oktober som ber regjeringen hindre Romania og Bulgaria i å gå inn i sonen uten grensekontroll. Den nederlandske statsministeren Mark Rutte hadde imidlertid sagt dager tidligere at ethvert kvalifisert land «må slutte seg til Schengen-området».

I sin resolusjon viser nederlandske parlamentsmedlemmer til problemene med korrupsjon og organisert kriminalitet i de to nevnte landene og krever ytterligere etterforskning. Lignende forbehold tas også av Sverige. Men ifølge EU-kommisjonen har medlemslandene all informasjon som er nødvendig for å avsi en positiv dom.

Å utvide området for fri bevegelse er en av prioriteringene til det tsjekkiske presidentskapet i EUs råd, som avsluttes ved slutten av året. Ifølge Johansson planlegger Tsjekkia å sette spørsmålet om å akseptere tre kandidater på dagsordenen for møter med innenriksministere i første halvdel av desember. En separat avstemning om Kroatia og et annet punkt om Romania og Bulgaria vil være under vurdering.

«Kommisjonen oppfordrer alle medlemsland til å støtte det tsjekkiske presidentskapet fullt ut», sa EU-sjefen i en nylig publisert vurdering.

Dersom rådet treffer nødvendige tiltak, vil Schengen-området utvides til 29 land. Den består i dag av 22 EU-medlemsland pluss Island, Norge, Sveits og Liechtenstein. Tsjekkia ble med i Schengen i slutten av 2007.

Ifølge EU-kommisjonen er det i hele EUs interesse å akseptere nye medlemmer. «Det vil sikre at unionen er sterkere, takket være sterkere beskyttelse av vår felles ytre grense og effektive politisamarbeid, mer velstående, takket være eliminering av bortkastet tid ved grensene og tilrettelegging for kontakt mellom mennesker og bedrifter, og mer attraktiv, ettersom det utvider det største delte området i verden uten indre grensekontroller, sier EU-sjefen.

Men som de siste ukene har vist igjen, kan grensekontrollene innenfor Schengen midlertidig gjenopprettes. På grunn av økningen i antall migranter som kommer til EU fra Balkan, har Tsjekkia også benyttet seg av dette alternativet, som startet grensekontroller med Slovakia i september. Av denne grunn møter han anklager fra Bratislava om at han ikke respekterer Schengen-koden og den bilaterale avtalen om retur av migranter.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *