Hvorfor Irans fotballag forble stille under nasjonalsangen under FIFA verdensmesterskap

Øyeblikk før deres første kamp i årets FIFA-VM i Qatar, sto medlemmer av det iranske landslaget side om side for å ta del i den hundre år gamle tradisjonen med å synge nasjonalsangen. Men i stedet for å synge spillerne forble stille med armene slengt over hverandre – en tilsynelatende solidaritetsvisning med den månederlange menneskerettighetsprotesten som skyllet over landet.

Da kampen endte med 6-2-seier til England, ble beskjeden fra Iran-laget hørt høyt og tydelig. Videoer fra tribunen viste flere iranske supportere som buet under nasjonalsangen. I følge en rapport fra Al Jazeerasang av «Si navnet hans, Mahsa Amini«, lød det utenfor Khalifa International Stadium i forkant av Iran-kampen.

» id=»yt-wrapper-box»>

Hvorfor demonstrerte Iran-laget under FIFA verdensmesterskap?

Utbredte protester brøt ut over hele landet i september etter at en 22 år gammel kvinne ved navn Mahsa Amini døde i varetekt, som ble arrestert for feilaktig bruk av hijaben. Protesteneansett som den viktigste i landets historie siden den iranske revolusjonen i 1979 og etableringen av geistlig styre, ble møtt med en voldelig reaksjon fra iranske sikkerhetsstyrker.

Ifølge flere menneskerettighetsgrupper er tusenvis av mennesker arrestert og hundrevis drept. De siste ukene har flere demonstranter blitt stilt for retten, hvorav seks allerede er dømt til døden.

Fotballkampen fant sted da sikkerhetsstyrker begynte å skyte mot demonstranter i de overveiende kurdiske byene Piranshahr og Javanrud.

Har Irans FIFA fotballag fått lov til å protestere?

I forkant av turneringen sa lagleder Carlos Queiroz at spillere ville få lov til å protestere mens de konkurrerer i Qatar. Men i forkant av kampen kommenterte iranske spillere lite offentlig hva som skjedde i landet deres.

Noen dager før kampen tilbød den iranske kapteinen Ehsan Hajsafi sine kondolanser til familiene til de avdøde demonstrantene. «Jeg vil at de skal vite at vi er på deres side og føle smerten deres,» sa han.

I en vennskapskamp mot Senegal i september, kort tid etter at protestene startet, hadde det iranske laget enkle svarte jakker over uniformene under nasjonalsangen, og noen nektet å synge.

Hva er FIFAs holdning til politiske protester?

Mens FIFA i stor grad har motarbeidet politiske demonstrasjoner og slagord under kamper, har det de siste årene blitt noe mer tolerant.

Det norske landslaget hadde på seg «Menneskerettigheter – på og utenfor banen»-t-skjorter rett før VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar. Tyskland protesterte også på samme måte foran deres kvalifiseringskamp mot Island. I begge tilfeller protesterte lagene mot menneskerettighetsbrudd i Qatar i forkant av verdensmesterskapet.

Mens slike protesthandlinger ellers ville resultert i disiplinærtiltak og bøter fra FIFA, sa det styrende organet at det ikke ville iverksette tiltak mot lagene. Forskrifter som begrenser slagord på skjorter er fastsatt i lov 4 i spillets lover. Forskrifter om bredere politiske gester er i mellomtiden oppført i disiplinære og etiske koder, i henhold til en Reuters rapportere.

FIFA har også støttet spillere som har valgt å «ta kneet» til støtte for Black Lives Matter-bevegelsen etter George Floyds død i USA.

«FIFA tror på ytringsfrihet og fotballens kraft som en kraft for det gode», sa organet kort tid etter Norges protest. «Ingen disiplinærsak angående denne saken vil bli satt i gang av FIFA.»

Det brøt imidlertid ut kontrovers etter at FIFA forbød flere europeiske lag å bruke regnbuearmbånd for å fremme LHBTQ+-rettigheter under turneringen i Qatar, der homofili er ulovlig.

Iranske fotballfans i forkant av verdensmesterskapet i gruppe B i fotball mellom England og Iran på Khalifa International Stadium i Doha, Qatar mandag 21. november 2022. (AP Photo)

Irans nasjonalsang

Iran vedtok sin nåværende nasjonalsang i 1990 etter døden til øverste leder Ruhollah Khomeini. Tekstene hans opphøyer den islamske republikken Iran, det ultrakonservative regimet som tok makten etter den islamske revolusjonen i 1979.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *