Innramming av fisk. Norsk bedrift skanner lakseansikter og gjenkjenner syke mennesker

Dataregistrering av millioner av fisk med identiske egenskaper og deres påfølgende analyse vil bidra til å identifisere laks infisert med lakselus. Dette er ingen apokalyptisk spøk, men et reelt prosjekt av selskapet Cermaq, som ønsker å sette den nye teknologien ut i livet ved kysten av de norske fjordene. Han informerte Bloomberg.

«Det blir en revolusjon,» begeistret selskapets forskningsdirektør Harald Takle, og legger til: «Vi er i stand til å etablere en individuell medisinsk fil for hver fisk,» legger eksperten til. Han er spent på forskningsresultatene fra Cermaq og andre partnerbedrifter som planlegger å gjennomføre et prosjekt kalt iFarm.

Systemet fungerer rett og slett. En spesiell 3D-skanner fanger opp uttrykkene til fisken (ja, fiskens utseende er også betydelig forskjellig i detaljer), og den påfølgende analysen av området rundt øynene, munnen og gjellene vil avsløre hvilken fisk som er potensielt farlig for andre fordi, for eksempel sprer den lakselus.

Det bør også gi økonomisk mening. Det er anslått at bekjempelse av konsekvensene av fiskesykdomsutbrudd koster fiskeindustrien mer enn en milliard dollar per år, eller mer enn 22 milliarder tsjekkiske kroner.

Dette eksempelet på bruk av moderne teknologi i landbruket er ikke helt nytt. Det amerikanske selskapet Cargill, i samarbeid med en irsk startup, jobber med å utvikle et system for å gjenkjenne følelsene til kyrne og ta økonomiske beslutninger basert på dette. For eksempel å endre kostholdet for å øke melkeproduktiviteten. Skannerne overvåker om dyrene har tilstrekkelig tilgang på vann og mat og kjenner igjen brunstperioden.

Laks kan bli neste. Norge er den største lakseprodusenten i verden og dens globale verdi er 232 milliarder dollar. I tillegg øker fiskekonsumet. I følge data fra FNs mat- og landbruksorganisasjon konsumerte en person i 2016 20,3 kilo fisk per år, nesten dobbelt så mye som i 1980.

Cermaq ønsker å implementere den nye teknologien i sine oppdrettsanlegg. Han driver mer enn to hundre oppdrettsanlegg hvor han driver oppdrett av laks og ørret i Norge, Canada og Chile.

Spesialkameraer skanner fisk på overflaten i gjennomsnitt én gang hver fjerde dag. Systemet sender umiddelbart de som er potensielt syke i karantene. Stang Hauge i startup BioSort anslår at forebygging vil redusere fiskedødeligheten med 50 til 75 prosent.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *